Danmarks Yussuf Yurary Poulsen og Christian Gytkjær jubler efter at Gytkjær har scoret under mirakel-kampen mod Schweiz.

Danmarks Yussuf Yurary Poulsen og Christian Gytkjær jubler efter at Gytkjær har scoret under mirakel-kampen mod Schweiz. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Interview med Christian Gytkjær: Fra Jyllinge til skarpretter på landsholdet

Christian Gytkjærs karriere har budt på masser af mål. Og med sit mål i vanvidskampen mod Schweiz har sat sig et nyt et af slagsen. Han vil starte inde på landsholdet

Af
Henrik Gregersen

Risikoen var der. Hvis det glippede, kunne han være endt som én af mange, der var lige ved og næsten. Men som af forskellige årsager aldrig helt formåede at tage springet fra stortalent til etableret fodboldspiller.

Fra at have været måsluger allerede som teeanger i 1.divisionsklubben Lyngby, bød et ophold hos FC Nordsjælland på mere bænk end bane.

32 kampe og seks mål blev det til i løbet af 2,5 år hos Nordsjællænderne.

Så risikoen var der.

Alligevel skiftede han til AB på en lejekontrakt.

Et halvt år senere havde han i foråret 2013 nettet lige så mange gange og lagt op til to mål i løbet af 12 kampe for traditionsklubben fra Gladsaxe og været med til at redde klubben fra nedrykning.

I dag er opholdet hos de to klubber for længst blevet fortid.

Men for Christian Gytkjær var der vigtige lektioner at lære:

"Den ene er, at hvis man vil det, så er det 90 procent hårdt arbejde og ti procent talent, der skal til. Og så skal du være i stand til at fokusere på dig selv og dine egne mål. På at gøre det så godt som muligt i stedet for at lade dig påvirke af ydre omstændigheder. Hvis ikke jeg havde klaret det i AB, var det med stor sandsynlighed blevet de lavere divisioner i stedet for. Jeg var nødt til at starte forfra," konstaterer Christian Gytkjær.

Mentalt på plads

Og netop det mentale, evnen til at fokusere, fylder meget, når Christian Gytkjær skal beskrive ikke blot forskellen på, om man får de små marginaler med sig, men også livet som professionel fodboldspiller i det hele taget.

"Det er mentalt hårdt og markant anderledes, end jeg tror, mange har en forestilling om. Det er hårdt arbejde, og det meste af tiden langt væk fra den luksus, man kan forbinde med det. Det fylder meget lidt. Jeg plejer at sige, at det er et job, hvor vi har rigtig meget fritid, men meget lidt fritid. Alt er skemalagt for os. Kost og søvn. Alt. Samtidig skal du levere varen hver eneste dag. Ellers så ryger der en anden foran dig i køen. Så det er faktisk dét, jeg har fundet ud af er hårdest og vigtigst; at holde fast i det lange seje træk, og at blive ved med at bevare troen. Det er mere krævende, end jeg troede, det ville være."

Nået langt

Lokalavisen interviewede det usædvanlige talent tilbage i 2007.

Dengang var han liga-topscorer i en sæson, hvor Lyngby vandt det første Junior-DM nogensinde. Yderligere fik han plads på Danmarks U/17 landshold, hvor han blandt andet lavede hattrick mod England.

Christian Gytkjær gæstede i FCN-tiden sin barndomsklub i Jyllinge. Her deler han autografer ud til børnene på klubbens fodboldskole. Arkivfoto

Christian Gytkjær gæstede i FCN-tiden sin barndomsklub i Jyllinge. Her deler han autografer ud til børnene på klubbens fodboldskole. Arkivfoto

Dengang var målet at komme til at spille Superligafodbold og måske få en karierre i udlandet.

Men hvor det for mange er succes'en i Superligaen, der sender dem udenlands, blev det i Gytkjærs tilfælde fraværet af succes, der udløste billetten til udlandet.

For da han kom retur til FC Nordsjælland efter succes'en i AB, var det fortsat uden udsigt til synderlig megen spilletid i Farum.

Løsningen lå i Norge, hvor han i de følgende år beviste, at målnæsen var større end de flestes.

Christian Gytkjærs succes på banen kan aflæses i hans anslåede transferværdi. I denne sæson er det blevet til 17 mål i Polen og Europa League-kvalifikationen.

Christian Gytkjærs succes på banen kan aflæses i hans anslåede transferværdi. Ill: Transfermarkt.com

Via Sandnes og Haugesund endte Jyllinge-spilleren i Norges ubetinget største klub Rosenborg, hvor han oplevede den triumf at blive norsk mester og pokalvinder, ligatopscorer og en kåring til årets angriber i Tippeligaen, hvor han scorede 19 mål dén sæson.

Og så kom landsholdsdebuten oven i turbanen.

"Jeg synes, jeg er kommet langt i forhold til dengang. Men målsætninger rykker sig jo. Jo højere man er kommet i graderne, jo mere vil man også. Jeg har stadig ambitioner om mere. Både i forhold til landsholdet, men måske også i forhold til Polen," siger han med henvisning til, at han efter en mellemstation hos den tyske storklub 1860 München nu er en vital spiller i den polske klub Lech Poznań.

"Jeg er glad og stolt over, at jeg fik scoret mit første landsholdsmål mod Schweiz, og fik vist mig godt frem. Jeg synes selv, jeg gjorde det godt. Det er klart, at det giver noget blod på tanden, og min ambition er at gøre det så godt, at jeg kommer til at starte inde."

Opholdet i FC Nordsjælland blev ikke dén succes Christian Gytkjær havde håbet. Men det lærte ham at holde fokus.

Opholdet i FC Nordsjælland blev ikke dén succes Christian Gytkjær havde håbet. Men det lærte ham at holde fokus. Foto: Henning Bagger/ Ritzau/Scanpix

Publiceret 16 April 2019 06:32