Foto: Jens Honoré
Foto: Jens Honoré
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

557 Egedal-skolebørn vender julen på hovedet

Elever i Egedal Kommune er i december med i Omvendt Julekalender, der handler om at give i stedet for at få

Det er bare lidt sjovere at stå op om morgenen i december for børn og barnlige sjæle. Papirkalenderne skal åbnes. Og chokoladekalenderen. Og pakkekalenderen.

For mange børn handler julen nok mest om, hvad der venter i pakkekalenderen, hvad man ønsker sig mest til jul, og hvad man mon får af sin nisseven i skolen. Men i denne december måned har 557 skolebørn i Egedal Kommune ladet gaveræset være og er blevet mindet om, at julen ikke kun handler om at få, men også om at give.

Milevidt fra dansk hverdag

Omvendt Julekalender er SOS Børnebyernes julekalender til skolebørn, hvor medvirkende elever sammen med deres lærer hver skoledag åbner en videolåge og ser en film med børn, der bor i et fattigt land. I Egedal Kommune er der blandt andet elever fra Lærkeskolen, der har vendt julen på hovedet. I år er over 50.000 skoleelever landet over blevet klogere på, hvordan børn i blandt andet Colombia, Vietnam og på Balkan lever - mange af dem under vilkår, der ligger milevidt fra de danske børns hverdag.

”De danske skolebørn har virkelig taget kalenderen til sig. Sidste år var 35.000 med, men i år er der godt 16.000 flere elever, der er med i Omvendt Julekalender. Børn har generelt en veludviklet retfærdighedssans, og vi bliver hvert år rørt af deres store indlevelse i kalenderen,” siger Mads Klæstrup Kristensen, direktør i SOS Børnebyerne.

Sidste år var det 114 elever i Egedal Kommune, der medvirkede.

En del af konceptet for Omvendt Julekalender er, at de danske skoleelever har mulighed for at hjælpe børn som dem, de har set i julekalenderen, hvilket en del klasser landet over gør. Eleverne hjælper forældre, bedsteforældre eller naboen, for eksempel ved at tømme opvaskemaskinen, ordne vasketøj eller giver en hånd med andre huslige pligter. For hjælpen tjener eleverne et lille beløb, som de donerer til klassens fælles indsamling.

Femte år i træk

Nogle elever arrangerer desuden julemarkeder eller kagesalg, så der kan indsamles en lille mønt til klassens indsamling. Pengene går igen i år til at hjælpe børn verden over med at komme i skole, så de kan lære at læse og regne og få en masse skolekammerater. I 2016 samlede de danske skolebørn 175.000 kroner ind til skolelegater for børn i Tanzania.

Det er femte år i træk, at SOS Børnebyerne laver Omvendt Julekalender, og interessen for den velgørende julekalender er vokset år for år.

”Vi ser år efter år, at vi har en masse børn herhjemme, som gerne vil lære mere om deres jævnaldrene ude i verden, og som har store hjerter. Alle de gode gerninger, eleverne gør, spreder glæde hos deres nærmeste og hjælper samtidig børn ude i verden, som de slet ikke kender. Det er lige i julens ånd,” siger Mads Klæstrup Kristensen, direktør i SOS Børnebyerne.jbe

Publiceret: 20. December 2017 06:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Egedal

Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt