Gundsø Omsorgscenter i Ågerup er i spil som et kommende demensplejecenter, men forslaget afvises af politikerne. (Foto: KT)
Gundsø Omsorgscenter i Ågerup er i spil som et kommende demensplejecenter, men forslaget afvises af politikerne. (Foto: KT)
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Gundsø Omsorgscenter bliver ikke et demensplejecenter

Forvaltningen i Roskilde Kommune foreslår, at Gundsø Omsorgscenter i Ågerup samt Asterscentret i Roskilde omdannes til demensboliger, men forslaget afvises af byrådsmedlemmerne Jan Herskov (C) og Jakob Bojsen (A)

Står det til forvaltningen i Roskilde Kommune, så kan Gundsø Omsorgscenter i Ågerup og Asterscentret i Roskilde blive et kommende demensplejehjem.

- Flere ældre vil betyde flere borgere med en demensdiagnose og et øget behov for skærmede enheder. I Roskilde Kommune er der 55 boliger til borgere med demens. Udvidelsen af demensplejecentret Oasen er netop igangsat, og ved årsskiftet er der i alt 63 boliger til målgruppen. For at dække behovet for skærmede enheder, anbefaler forvaltningen, at Asterscentret og Gundsø Omsorgscenter anvendes som demensboliger i stedet for somatiske plejeboliger, i takt med at behovet øges. Begge centre er indrettet, så en ændret anvendelse ikke kræver bygningsmæssige ændringer. En samling af de skærmede enheder på relativt få centre giver god mening, idet det faglige miljø styrkes, og dermed får borgerne den bedst mulige omsorg og pleje, lyder det i forvaltningens sagsfremstilling.

Socialudvalgets medlemmer har allerede drøftet forslaget, og her er der langtfra begejstring at spore. Især det konservative byrådsmedlem Jan Herskov langer ud efter planerne.

- Det er totalt udelukket at omdanne et velfungerende plejehjem til et demensplejecenter. På Gundsø Omsorgscenter bor ældre mennesker, som er glade og trygge i deres nærmiljø i Ågerup og Gundsølille. Dem skal vi ikke til at flytte rundt på, og det ville være helt forkert at flytte dem til Jyllinge eksempelvis. Jeg kan godt se behovet for demenspladser, men det skal ikke ske på baggrund af vores plejehjem, siger Jan Herskov.

Udvalgsformand Jakob Bojsen (A) kan også afvise en fuldstændig omlægning af Gundsø Omsorgscenter til et demensplejehjem, men han lægger ikke skjul på, at han gerne vil samle borgere med demens.

Kan deles op

- Vi har udsat sagen, for selvfølgelig skal vi ikke lave en totalt omlægning af vores plejehjem. Men tallene viser, at der bliver flere demente borgere i Roskilde Kommune. Nogle af dem er faktisk "særlige demente", og det kan vi ikke lukke øjnene for. Vi skal tage højde for de demente borgere, men de passer ikke ind på et normalt plejehjem, siger Jakob Bojsen, som understreger, at de tomme pladser på Gundsø Omsorgscenter skal fyldes ud.

- Vores fagfolk i demens har kigget på Gundsø Omsorgscenter og Asterscentret som to steder, hvor man kan opdele plejehjemsbeboerne og borgere med demens. Det kunne være en mulighed, for under alle omstændigheder skal vi finde plads til folk med "krævende demens". Lige nu er de rundt omkring i kommunen, og på sigt er det ikke en god løsning, siger Jakob Bojsen (A).

Fraværende: Joy Mogensen.

Publiceret: 04. August 2009 07:19

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Egedal

Fik du læst
Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere