Historien om demente fra plejecenteret Damgårdsparken i Stenløse får nu en kommentar med på vejen fra lokalformand. Modelfoto
Historien om demente fra plejecenteret Damgårdsparken i Stenløse får nu en kommentar med på vejen fra lokalformand. Modelfoto
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Demente er syge mennesker

Af Flemming Ignjatovic, Lokalformand for Alzheimerforeningen i Egedal

Det gjorde ondt helt ind i hjertet at læse artiklen i tirsdagsudgaven af Lokalavisen den 4. april og jeg er sikker på, at en sådan artikel ikke var blevet skrevet, hvis journalisten havde blot det mindste kendskab til demens.

Demens er en sygdom, som i hvert fald ikke kan afhjælpes af politiet og for den sags skyld heller kan helbredes af nogen læge. Det er altid en god ide at tale med en demensramt person i stedet for at skælde ud. For det første hjælper skæld ud ikke på en dement, men har i de fleste tilfælde den modsatte virkning, hvorimod man ofte kan tale sig til rette med personen.

Det er for mig uforståeligt, at Lokalavisen Egedal og dermed Politikens Lokalaviser, som man må formode har kendskab til demens, overhovedet vil bringe en artikel af en karakter, hvor man blæser nogle hændelser med demente op i sensationsform, og dermed unødigt opskræmmer en masse mennesker.

I Alzheimerforeningen har vi et projekt kørende, hvor man efter en kort introduktion registrerer interesserede borgere som ”Demensvenner”, der kan hjælpe demente, når eller hvis de kommer ud i situationer, de ikke kan overskue. Og jeg er sikker på at en Demensven ville have kunnet hjælpe i de beskrevne situationer ved simpelt at tale pænt med den demente for at aflede opmærksomheden og derefter tage ham/hende ”i hånden” og spadsere en tur tilbage til plejehjemmet.

Derved opnår man, at de forulempede personer kan se, at det ikke er noget farligt, der er gang i, og den demente kommer tilbage til sine trygge rammer.

At plejepersonalet bør have en løftet pegefinger for ikke at passe ordentligt på, at demente ikke forvilder sig uden for plejehjemmet uden opsigt, er en helt anden sag. Men det er jeg sikker på, at det ville de havde fået, også uden avisartiklen. Måske skal vi i virkeligheden bruge den opståede situation som et opråb til politikerne om, at nedskæring på demens-området er direkte uforsvarligt, og at man bør kigge på bemandingen endnu engang for at øge den.

Men derudover tror jeg, at vi fra foreningens side skal lave en målrettet indsats til beboerne i Damgårds¬parkens ældreboliger for at øge kendskabet til demens og samtidig måske få rekrutteret nogle af dem som Demensvenner.

Publiceret: 11. April 2017 07:21

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Egedal

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt