Henning Lyhne er langtfra begejstret over de smalle veje i og omkring Ganløse. Her ses han i det farlige sving på Farumvej og Kalkværksvej i Ganløse. (Foto: KT)
Henning Lyhne er langtfra begejstret over de smalle veje i og omkring Ganløse. Her ses han i det farlige sving på Farumvej og Kalkværksvej i Ganløse. (Foto: KT)
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Efter dødsulykke: Kære minister, lav vores veje mere sikre

En dødsulykke og en række sammenstød mellem bilister og cyklister får nu Ganløse-borgeren Henning Lyhne til at skrive et brev til justitsminister Morten Bødskov. Han vil have øget landevejenes trafikale sikkerhedsforhold

"Vores veje er alt for farlige og smalle. Det er virkelig et stort problem."

Ganløse-borgeren Henning Lyhne har i en årrække hæftet sig ved de trafikale forhold på landevejene i og omkring Ganløse.

Men efter sidste måneds dødsulykke på Hesselvej samt efterfølgende sammenstød mellem vrede bilister og cyklister, har han fået nok.

Derfor har han taget sagen i egen hånd og skrevet et brev til justitsminister Morten Bødskov, hvor han direkte opfordrer ham til at komme ud og se på de mangelfulde forhold.

"Jeg har skrevet, at på strækninger med fuldt optrukne midterspærrelinier kan en bil ikke lovligt overhale en cyklist. Vejbanen er 275 centimeter, bilen er cirka 200 centimeter bred og cyklens styr er 65 centimeter. Det betyder, at der er 10 centimeter vejbredde mellem bilen med en max-hastighed på 80 km/t og cyklisten. Det er slet ikke nok plads.," siger Henning Lyhne og fortsætter:

"Færdselsloven og vejens virkelighed matcher ikke. Loven siger, at den overhalende skal holde tilstrækkelig afstand. Jeg kunne godt tænke mig, at justitsministeriet oversætter "tilstrækkelig afstand" til hvor mange centimeters afstand bilen skal holde, når den overhaler," siger Ganløse-borgeren.

Han håber nu på at høre fra justitsministeren eller transportminister Henrik Dam Kristensen.

Espersen svarede ikke

"Jeg har tidligere spurgt daværende justitsminister Lene Espersen, om hun havde lyst til en cykeltur på strækningen fra Farum til Ganløse, så hun kunne se forholdene. Hun svarede aldrig, men jeg håber da på et svar fra Morten Bødskov. Så kan han cykle strækningen på syv kilometer, mens transportministeren følger efter i bil. Hele vejen er der fuldt optrukne midterspærrelinier, hvilket gør bilisterne desperate, når de kører bag en cyklist - især op ad en stejl bakke. Alle bilister overtræder loven på de smalle veje og dermed mistes respekten for loven. Samtidig må busserne overtræde færdselsloven for at overholde køreplanen," siger Henning Lyhne.

Han lægger ikke skjul på, at Hesselvej fra Ganløse til Slagslunde, Farumvej fra Farum til Ganløse/Stenløse og Lyngevej fra Hillerød til Kildedal er blandt de værste veje.

"Vejbanen på Farumvej er 275 centimeter, bilen er cirka 200 centimeter bred og cyklens styr er 65 centimeter. Det betyder, at der er 10 centimeter vejbredde tilbage at gøre godt med. Det er slet ikke nok plads," mener Henning Lyhne.

Cykelsti er løsning

"Det er jo landeveje, som har en masse sving og bakker, men problemet er deres bredde. Der må anlægges cykelstier adskilt fra vejene med græsrabat. På den måde ville der ikke være de voldsomme overhalinger udenom cyklisterne. Det ville forhindre flere ulykker," siger Henning Lyhne, som erkender, at der er en dårlig stemning mellem bilister og cyklister.

"Jeg oplever en utrolig kort lunte. Det er en uhyggelig tendens. Dødsulykken i sidste måned har fået det til at blusse op igen. Jeg tager ikke nogens parti, for der skal være plads til begge parter. Cyklisten må trække helt ned, når der kommer en bil, men det er svært på den smalle vej. Det tvinger bilisterne til at overhale i høj fart, og så har vi balladen," siger Ganløse-borgeren, som slår fast:

"Noget skal der simpelthen gøres."

Masser af trafik, skarpe sving og mange cyklister. Der er nok at holde styr på landevejene ved Ganløse.
Masser af trafik, skarpe sving og mange cyklister. Der er nok at holde styr på landevejene ved Ganløse.
Cykelrytterne har kastet deres kærlighed på landevejene, men sikkerheden er langtfra i top.
Cykelrytterne har kastet deres kærlighed på landevejene, men sikkerheden er langtfra i top.
Publiceret: 24. Juli 2012 10:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Egedal

ANNONCER
Se flere