“Personligt vil jeg hellere se på liv og høre stemmer i en by, end jeg vil sidde i en ældrebolig ude på landet og vente på, at flaget ryger på halv,” siger Ib Sørensen, der her ses på en af rådhusets solterrasser.
“Personligt vil jeg hellere se på liv og høre stemmer i en by, end jeg vil sidde i en ældrebolig ude på landet og vente på, at flaget ryger på halv,” siger Ib Sørensen, der her ses på en af rådhusets solterrasser.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Egedal by har vokseværk

Der sker forandringer med Egedal By. Og det er godt, mener planudvalgets formand, Ib Sørensen (A), for kommunen har manglet et tæt bymiljø

Af Anne Lønstrup

”Det kan godt være svært at sætte Egedal på landkortet, når kommunen består af 18 bysamfund og en del parcelhusbyggeri fra 1970'erne og -90'erne. Med projektet, Egedal By, vil vi skabe nogle byrum med et miljø, hvor man bor tæt, finder station, indkøb og andre mennesker lige om hjørnet, og hvor man kan sætte bilen i et parkeringshus og gå hjem til sin lejlighed eller ned på gaden til et fællesskab,” siger formand for planudvalget, Ib Sørensen (A). Sammen med andre politikere fra byrådet har han arrangeret en række gåture, hvor borgerne i Egedal kommune kan gå med og lære mere om deres kommune – herunder om planerne for Egedal By, der skal udfolde sig over de næste 20-30 år omkring Egedal Rådhus og Sundhedscenter.

Lejligheder revet væk

I dag kræver det fantasi at forestille sig, at de få bygninger ved Egedal S-togsstation skal blive til et egentligt bycentrum. Downtown Egedal består for øjeblikket af det kombinerede Rådhus og Sundhedscenter, Plejecenter Egeparken, Føtex og en boligkarré. Men masterplanen for i alt 84 ha tæt by er tegnet. Horisonten for byens tilblivelse er godt nok 20-30 år, men interessen for den første boligkarré lovede rigtig godt, og Ib Sørensen er meget tilfreds med begyndelsen på historien om Egedal By.

”Alle de første lejligheder blev hurtigt udlejet - de fire taglejligheder med tagterrasser som med et fingerknips - og det er jo bl.a. fordi, at mange af mine jævnaldrende har lyst til at slippe forpligtelserne ved at bo i hus,” siger Ib Sørensen.

Han skitserer Egedal By som et sted, der bliver interessant for alle aldersklasser, fordi boligerne skal være i flere størrelser og skal bygges som både ejer – og lejeboliger. Særligt tror han dog, at byen kan komme til at appellere til seniorer på udkig efter en mindre bolig og med appetit på mere bymiljø, end man typisk finder i parcelhuskvarteret.

”Vi bygger ikke primært Egedal by for at tiltrække nye borgere. Børnetallet falder stadig i kommunen, og vi har mange seniorer, der vil ud af huset og ind i en fireværelses lejlighed, hvor de kan ringe til en vicevært, hvis vandhanen drypper. Det kan man få i Egedal By, og sådan får vi en cirkel til at køre, så man kan bo i Egedal, fra man bliver født, til man dør,” siger planudvalgsformanden.

Tæt på liv

I den forbindelse fremhæver han bl.a. ældreboligerne, der er bygget som en integreret del af byens liv med let adgang til sundhedscentret, til tagterrasser og til udendørs aktiviteter. Nærhed til oplevelser og kontakt med andre mennesker står højt på ældres ønskeliste, tror Ib Sørensen.

”Ældreboliger tæt på en station er også lettere at komme til for pårørende på besøg, end et plejecenter ude på landet langt fra offentlig transport. Det er simpelthen praktisk at lægge ældreboliger ved en station. Men udover det, ville jeg da personligt hellere se på liv og høre stemmer i en by, end jeg vil sidde ude på landet og vente på, at flaget ryger på halv,” siger han.

Også trygheden er en faktor, han fremhæver.

”Jeg tror, at man føler sig mindre sat uden for som ældre eller som handicappet, hvis man er i gåafstand til at mødes med andre over en kop kaffe på en café eller til et slag billard. Byen og stationsområdet er lyst, venligt og åbent, så man kan komme hjem om natten på alle årstider og føle sig tryg. Når man godt tør bevæge sig rundt i byens gader, møder man måske også flere mennesker. Det kan endda være, at man møder mennesker fra andre folkeslag og finder ud af, at man ikke behøver at være bange for dem heller.”

Yderligere 300 boliger

Han håber, at det bliver muligt at tiltrække butikker, som handler med blomster, brugskunst og kioskvarer, for slet ikke at tale om en café. Om den slags kommer til at være i Egedal By, vil vise sig henad vejen.

Hvad planen med sikkerhed indeholder, er en energieffektiv og tæt by med gader og huse i op til seks etager og med plads til ca. 6.000 nye beboere.

Lige nu afventer en vigtig udvikling, nemlig om der kan gives grønt lys for byggeriet af yderligere 300 boliger. De kommer til at ligge i kanten af den projekterede by med udsigt til de grønne marker mod øst.

”1. maj får vi en afklaring af, om byggeriet kan gå i gang i 2017. Sker det, vil de stå færdige i efteråret 2019,” siger Ib Sørensen.

Publiceret: 18. April 2017 08:07

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Egedal

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen Egedal
Seneste
Lokalavisen Egedal
Mest læste
Lokalavisen Egedal
112