Forslaget om at nedlægge dagplejen i Egedal Kommune bliver mødt med stor modstand hos politikerne i Egedal-byråd. Arkivfoto
Forslaget om at nedlægge dagplejen i Egedal Kommune bliver mødt med stor modstand hos politikerne i Egedal-byråd. Arkivfoto
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Egedal-politikerne står i kø for at afvise budget-spareforslag: “Vi kan ikke være det bekendt”

Hverken Venstre, Socialdemokratiet eller Konservative vil høre tale om at finde besparelser ved at nedlægge Egedal Kommunes dagpleje, skære i pleje-normeringen eller omlægge klubberne

Sommer-idyllen har på ingen måde indfundet sig på Egedal Rådhus.

I hvert fald ikke, når snakken falder på de spareforslag, som Egedal Kommunes administration har udarbejdet i forbindelse med budget 2018-21 - forslag, som nu er i høring frem til slutningen af august.

I byråds-partierne bliver de mange forslag nemlig modtaget med hovedrysten, ærgrelse og en anelse vrede, for den generelle holdning er klokkeklar: Langt de fleste forslag har “ikke gang på jord”.

“Nogle af forslagene er tæt på at være hul i hovedet. Jeg kan godt forstå, hvis borgerne tænker deres,” lyder det kontante svar fra de Konservatives Charlotte Haagendrup.

Og den socialdemokratiske 2. viceborgmester, Ib Sørensen, er helt på bølgelængde.

“Det her kan vi ikke være bekendt at sende i høring til borgerne. Over halvdelen af forslagene har ikke hold i virkeligheden eller er realistiske,” siger Ib Sørensen, mens Carina Buurskov, udvalgsformand hos Venstre, konstaterer, at forslagene er alt andet end fornuftige.

“Jeg har meget svært ved at se mange af disse forslag blive ført ud i livet. Vi ved ikke, om vi skal finde besparelser for 51 mio. kr. eller mindre. Det må tiden vise, men mange af de her forslag er ikke spiselige for os,” siger Carina Buurskov.

Det er især forslag om at spare to millioner kroner på at nedlægge dagplejen, der vækker forundring, men også spare-forslaget til 4,8 mio. kr. om at omlægge klubberne til SFO2 får politikerne til at vende tommelfingeren nedad.

Derudover bliver andre forslag som nedskæringer på plejehjems-normeringer og 40 lærer-klokketimer mere årligt mødt med undren.

Skal have et valg

“Vores dagpleje er et godt tilbud, som vi skal holde fast i og værne om. Ikke alle børn egner sig til en tilværelse i en institution. Der er behov for de mindre enheder, som en dagpleje kan tilbyde, og det kommunale valg skal vores forældre også have i fremtiden. Jeg kan heller ikke se, at omlægningen af klubber til en SFO2 er holdbart. Vores klubber er velfungerende, og vi oplever en stor tilfredshed, så det skal vi ikke sætte på spil,” siger Carina Buurskov, som får opbakning fra Charlotte Haagrendrup.

“Det er ikke “nice to have” at have valget mellem en dagpleje og en institution. Det er “need to have”, så det kan vi ikke pille ved, og i det hele taget, så er alle forslag meget voldsomme, da vi er presset på alle leder og kanter. At finde besparelser ud fra disse forslag, er som at rode i skraldespanden og håbe man ikke stikker sig på noget grimt. Jeg ved ærlig talt ikke, hvad jeg skal pege på, for vi vælger mellem pest eller kolera,” siger Charlotte Haagendrup.

Hun ærgrer sig i øvrigt over, at kommunen endnu engang er havnet i en situation, hvor der skal spares - denne gang skyldes det, ifølge kommunen, at driftsoverskuddet ser ud til at være 51 mio. kr. for lavt til at kunne finansiere anlægsplanen og de løbende afdragsforpligtelser.

Noget må gå galt

“Noget må gå galt undervejs, som vi ikke får øje på, for vores budget er faktisk meget pænt, og selvom vi sender mange penge ud af kommunen i udligningsordninger, så bruger vi tilsyneladende flere penge end vi får ind. Ellers vil vi ikke så ofte stå med et hullet budget,” siger Charlotte Haagendrup.

Beslutningen om at sende administrationens budget-forslag i høring blev foretaget på byrådets indledende budgetseminar i slutningen af juni - en klar fejl, lyder det fra socialdemokraten Ib Sørensen.

“Vi kunne have sat en stopper for forslagene én gang for alle på vores seminar. Ingen ønsker at gå videre med forslagene, så hvorfor sende det i høring og inddrage borgerne midt i sommerferien. Det giver ingen mening, og derfor var vores klare ønske (Socialdemokratiets, red.) at bremse forslaget, men det var der ikke stemning for, og nu står vi med balladen. Det er administrationens opgave at lave disse forslag, men at sende det i høring er vores ansvar,” siger Ib Sørensen.

I kølvandet på kulturdebat

Han lægger dog ikke skjul på, at politikerne på den ene eller anden måde skal i mål med at finde besparelser.

“Det ser sådan ud, og det kan også lade sig gøre, men besparelserne skal ikke findes på kerneområder, som fylder halvdelen af administrationens forslag,” siger Ib Sørensen.

Sparekataloget kommer i øvrigt i kølvandet på flere ugers heftig kultur-debat om mulige salg af Græstedgård i Ølstykke, kulturhuset i Stenløse og bibliotekerne i Ølstykke og Ganløse.

Forslaget kommer også fra kommunens administration, men er blevet sat i værk i forbindelse med budget 2017.

“Samlingsstederne har stor betydning for vores borgere. Det kan ikke blive aktuelt at skille sig af med dem,” siger Charlotte Haagendrup.

Publiceret: 11. Juli 2017 06:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Egedal

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!