Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Læserbrev: Bygaden 28 i Jyllinge

Af Peter Press, Storkevej 34, 4040 Jyllinge

Skal Bygaden 28 bestå eller skal den rives ned?

Lad mig allerførst sige, hvis Bygaden 28 får lov at bestå – så går mit liv ikke i stå af den grund.

Jeg synes bare – i al respekt for dem vi selv har valgt til byrådet – at man skal kende sin besøgstid. Nogle personer opdagede pludseligt, at Bygaden 28 skulle jævnes med jorden. Grunden til at bygningen endnu ikke var revet ned er, at Jyllinge Hallen desværre brændte, og så stillede kommunen Bygaden 28 til rådighed for de foreninger og hold der var blevet hjemløse.

Hvis hallerne ikke var brændt – så var Bygaden 28 nok fjernet for længst. Da der så opstod diverse konspirationsteorier om, at det var en beslutning der var taget i nattens mulm og mørke – og andre opskure påstande – så begyndte jeg at blande mig i debatten, og bakkede beslutningen om at bygningerne skal fjernes fra jordens overflade.

Det har været ganske fornøjeligt at læse nogle af indlæggende for bevarelse af bygningerne. Fx en spørger om fiskene i fjorden kan tåle lyset fra bilerne når de kommer kørende af Kirkebjergvej. Eller – hvis huset fjernes, vil det blæse for meget på folk der går på Kirkebjergvej. En anden har påstået at der bliver et storcenter på grunden. Bygningerne beskrives som historiske bygninger og skulle være vigtige for Jyllinge.

Man glemmer vist, at bygninger blev væsentligt ombygget i 1977 – så det er slet ikke den oprindelige Brugs. Det svarer lidt til, at ”Valde” der lå på Osvej heller ikke måtte rives ned – for den bygning havde lige så stor historisk værdi – ja faktisk større. Så huset på Bygaden 28 har faktisk intet at gøre med den fiskerby som så mange siger bliver ødelagt hvis det fjernes.

Man har så startet en underskriftsindsamling. I centret stod på et tidspunkt nogle og samlede underskrifter ind. Vil du ikke gerne ha en café – en lektiecafé til de unge – et forsamlingshus – et sted de ældre kan mødes og masser af lignende spørgsmål blev stillet. Det kan alle vel svare ja til – og så skrev man under på at Bygaden 28 skal bevares. Ikke særligt troværdigt.

Vi er flere der har spurgt til økonomien i planen for bevarelsen af Bygaden 28. Hvem skal betale for at sætte huset i stand? Vi er mange der kan huske hvordan det fx regnede ind, da der var basar efter Bodil. Hvem skal stå for vedligeholdelsen? Hvem skal stå for driften? Der har været flere caféer i byen – også i Bygaden. Hvis de havde været guldrandet forretninger, så havde de jo nok bestået endnu.

Man læser og hører også, at huset skal rives ned, grundene skal sælges, for så for Roskilde Kommune en masse penge i kassen. Man kan læse i planerne hvad der skal ske. De skal IKKE sælges. Man glemmer i den forbindelse, at Roskilde Kommune også er os. Så hvis det var det der var planen, så fik vi også del i pengene på en eller anden måde. Men det er ikke det der er planen – for så ville jeg ikke støtte en nedrivning.

Publiceret: 16. Maj 2017 10:24

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Egedal

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt