Kommentar til Keld Stenlien Hansen

Af Grethe Helin, Solbærvangen 61, Smørum

Saglige veldokumenterede argumenter efterlyses. Ikke bare beskylde modparten for at komme med usandhed på usandhed.

Gylle: Ammoniakforurening er en væsentlig kilde til atmosfærisk dannelse af sundhedsskadelige partikler.

Ingeniøren 23-3-2012: Landbruget er den store synder, når det kommer til negativ indflydelse på det danske plante- og dyreliv. Men teknologi kan gøre noget ved landbrugets problembørn: Ammoniak og pesticider. Med ammoniak som en af de helt store syndere skulle man tro, at Ålborg-virksomheden Infarm ville have gode tider. De har udviklet et anlæg til forsuring af gylle, hvor ammoniakken neutraliseres og kan anvendes som gødning direkte på markerne. I Danmark er der ifølge Landbrug & Fødevarer 8.500 heltids kvæg- svine- og fjerkræbesætninger, men kun 80 forsuringsanlæg.

Svineproducent Mogens Jensen (syd for Randers) siger: "Hvis vi landmænd ikke tænker på miljøet, så er vi her jo ikke i fremtiden." Teknologi skal kunne betale sig, mener MJ. Han har en svineproduktion på 30.000 slagtesvin om året. Kan godt se den økonomiske fidus i at forsure sin gylle. Vil allerede nu anbefale andre store svineproducenter at investere i lignende anlæg, som for MJ's vedkommende koster "en god million kroner".
"Hvis man ser det i forhold til, at hele stalden koster 10 – 15 millioner, så er det jo småpenge, og hvis man så tjener 100.000 kroner om året på det, så er det jo betalt tilbage efter 10 år, samtidig med, at du har gjort noget godt for miljøet," siger han.

Med anlægget fik MJ mulighed for at bruge 10 tons nitrat mere om året, fordi det svarer til, hvad anlægget reducerer. "Det betyder, at jeg kan gødske økonomisk optimalt, og derfor bliver anlægget interessant," siger Mogens Jensen.

I hver tiende danske kylling findes multiresistente ESBL-colibakterier, der kan være livsfarlige, fordi de er svære at behandle. Findes i hver anden indført kylling. Kan give infektioner som blærebetændelse og blodforgiftning. Hvert år ses omkring 300.000 tilfælde af blærebetændelse. Skyldes ifølge eksperter colibakterier fra kyllinger, som er blevet behandlet med antibiotika.

DANVA"s direktør udtalte i 2010: "Vi har behov for en lovændring, der giver mulighed for generelt at beskytte indvindingsboringerne mod bekæmpelsesmidler i zoner på op til 300 m. Sverige, Holland og Tyskland har betydeligt skrappere regler". Forurening af drikkevand med sprøjtemidler koster forbrugerne op mod 10 mia. de kommende år, siger vandværkerne.

Landmænd har skaffet sig en kæmpegæld ved at købe store jordarealer, da jorden var dyrest uden tanke for, at det ikke kunne forrentes. Derudover har man i stor stil drevet valutaspekulation. Tabte ifølge Erhvervs Bladet på et år over fire mia. Danske virksomheder bliver mødt med helt anderledes krav.

Publiceret 23 May 2012 00:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV