Læserbrev:

Kæmper for rent drikkevand

Af Trine Torp og Peter Hansen, SF i Egedal Kommune

I SF har vi en eneste ambition for vores grundvand: At det skal være så rent som muligt, og at det grundvand, som vi efterlader til vores børn og børnebørn er ligeså rent, som det vi selv har levet med.
Derfor havde SF også gerne set en langt mere ambitiøs og håndfast indsats mod pesticider i den pesticidaftale, vi netop har indgået på Christiansborg. Men realiteten er, at vi har et blåt flertal, som havde muligheden for at lave en kulsort aftale helt uden om rød blok. Vores mulighed var at trække aftalen i den grønnest mulige retning.
SF blev siddende ved forhandlingsbordet, for at have mulighed for at blive ved med at forhandle grønnere løsninger på plads undervejs. Den endelige aftale blev i høj grad et arbejdsprogram med mulighed for fortsatte forhandlinger og ved de forhandlinger sidder SF, R og S stadig med - det gør Enhedslisten og Alternativet ikke.
Til efteråret skal vi nå til enighed om en handlingsplan, hvor vi vil kræve, at de frivillige 'gode råd' om godt landmandsskab skal gøres bindende sådan, at landmændene ikke bruger nye pesticider mod resistent ukrudt, men i stedet dyrker jorden med skiftende afgrøder m.v. – sagt på en anden måde: Landmændene skal dyrke jorden som økologerne gør det, eller i hvert fald mindske forbruget af pesticider ved at stoppe den rutinemæssige sprøjtning.
Vores grundvand er vores alles, og vi kan alle tage ansvar for, at de næste generationer også kan tappe rent drikkevand fra hanerne. Derfor må vi også lokalt i kommunerne kæmpe for at beskytte vores grundvand. Ligesom landmændene kan bekæmpe ukrudtet ved at skifte afgrøderne, så kan vi som kommune også bruge kemiløse metoder til at komme ukrudtet til livs.
Faktisk har kommunerne siden slutningen af 1990erne været med i en frivillig aftale med miljøministeriet om at undgå sprøjtegifte på offentlige arealer. De kemiløse alternativer kræver mere maskinkraft og flere hænder, men det kan lade sige gøre, hvis vi vælger det. Mange steder kan vi også bare lade det stå. Grønt er godt for øjet er der nogen der siger, og så længe ukrudtet ikke ødelægger belægningen på veje og fortov, så gør lidt grønt i pyntebedene ingen skade.
I Egedal kommune medvirkede SF til at få vedtaget et totalt forbud mod brug af pesticider på et ca. 65 hektar stort areal. Det kom til at berøre både landbrug og boligejere, men det sikrede et meget sårbart vandindvindingsområde, der leverede vand lokalt og til tusindvis af Københavnere. I Egedal Kommune har SF formandsposten i Teknik- og Miljøudvalget. Det kan andre kommuner også beslutte, og det vil være med til at beskytte vores drikkevand.
Vi har også mulighed for at stille krav til dem, der forpagter kommunernes jord om at passe godt på vores vand. For eksempel kan vi stille krav om at golfklubberne og jordbrugene på arealer, som kommunerne ejer, ikke bruger pesticider.
I SF handler det altid om at gennemføre mest mulig grøn og bæredygtig politik – også selvom, at det kan være svært og langsommeligt. Mens vi arbejder for rødt flertal i kommuner, regioner og Folketing må vi arbejde videre med de muligheder, vi har mandat til, for at trække Danmark i den grønnest mulige retning.

Publiceret 04 May 2017 08:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV