Læserbrev:

Godmorgen Ingolf - hvor blev kommunens løfter af?

Af Christina Holt, Harmonivej 4, Tangbjerg, 3650 Ølstykke

Min oplevelse af i går, fra kl. ca. 8 om morgenen var som følger:
Jyllinge kørte det store skyts frem og havde gjort det i mere end et døgn og i Tangbjerg gik beborene rund om sig selv og vidste intet om hvorvidt vi skulle forberede os eller ej.
Jeg ringede til den vagthavende beredskabschefen, han var flink. Han sagde at han primært var afsat til brand og redning. Han bad mig om at ringe til kommunens akutnummer, da den nok er ved at afholde et møde om situationen.
Jeg ringede til kommunens akutnummer. Jeg spurgte til, om vores politikere var ved at afholde møde om hvorvidt der ville kommer sække, sand osv., da vi muligvis ville blive oversvømmet om 12-14 timer.
I første omgang bad vagten mig om at ringe igen mandag morgen efter kl. 9.00, for så ville der igen være åbent på rådhuset… Jeg grinede højlydt og prøvede at forklarer igen, hvortil han indså mit forehavende. Han gik i gang med at undersøge forskelligt for mig, jeg takkede.
Jeg nåede at få ringet til gud og hvermand, fordi jeg i min naivitet troede på, at den lovede, beredskabsplan var en realitet.
Hos en anden af myndighadspersonerne fik jeg dog et chokerende svar >>Beredskabsplanen er slet ikke færdig, fordi ”vi”, altså os i Tangbjerg, mangler at komme med supplerende oplysninger. Det vidste vi altså ikke at vi manglede.
Og, at ”vi” også skulle sikre os selv, ved at hæve vores grunde med jordvolde. Om vi ikke allerede havde gjort dette?
Jeg troede at vi og kommunen havde aftalt at der skulle udarbejdes en beredskabsplan! Hvorfor elleres alle de møder og løfter?
Jeg huske ikke navnene på alle de personer som jeg forsøgte at henvende mig til, men en ting er sikket, beredskabsplanen når formentlig ikke at blive færdig, inden slusen i åen bliver opført. Hvem skulle have troet at det ville tage mere end tre år, for Egedal kommune at udarbejde et sæt retningslinjer for seks matrikler? Det er til at dø af grin over. Så meget for kommunens løfter eller ”løgne bude jeg vel kalde dem”.
 
Jeg endte med at rende rundt fra dør til dør hos naboerne, for at høre om de havde hørt fra digelauget eller myndighederne. ingen har hørt noget. Jeg kontaktede det kordinerende hjælpeberedskab i Jyllinge, som selvfølgelig ingenting vidste om os på den anden side af åen, men i min desperation, forsøgte jeg bare at finde en eller anden myndighed som kunne fortælle os noget. Ved 10 tiden endte jeg hos vores digelaugs repræsentant som lige har fået en sms om at der nu ville komme sand til os. Okay, så vi skulle altså på den igen. Så vidste vi hvad vi kunne forventer, vi har jo prøvet det 4 gange nu, på 4 år.
 På vores vej, mødte jeg en sød mand fra Materielgården. Han var af eget initiativ taget ud til ”os”, men han manglede også instrukser oppefra. Sammen prøvede vi begge at ringe rundt til de personer, som vi mente, måtte vide hvad der var op og ned. Vi var forvirrede og rådvilde…
 
Nye spørgsmål meldte sig. Hvornår kommer der sække, hvornår kommer der mandskab (kommer der overhovedet mandskab?), husker de en pumpe og plastik, som de jo glemte sidst???
 
Vi skulle jo have samlet frivillige, hvad tid skulle de være på plads?
En time mere gik og ingen vidste noget.
 
Ved 12 tiden kom sandet og lidt senere kom sækkene. Frivillige, som vi selv fik samlet via netværk og vores grundejerforening, altså naboer, venner, familie og andre som havde hørt om vores situation, kom ved 13 tiden og arbejdet kunne gå i gang.  Senere op ad dagen kom der sågar en motoriseret bør og en pumpe samt et antal stærke mænd fra beredskabet og fra Materielgården. Gud ske lov for dem.
 
Alt i alt fik vi selvfølgelig klaret skærene, men men men, det er tydeligt, at vi i Tangbjerg oplever, at når vi i stor flok holder møder med kommunen, så er velviljen stor, men når det kommer til udførelse af det aftalte og den akutte situation, så har kommunen glemt alle deres løfter og er ikke tilstedeværende.
  
Mit dige i baghavn får nu lov at ligge resten af vinterperioden, da jeg ikke tør fjerne det foreløbig.
 
Tak til Materielgården, det fremmødte beredskab, naboer, familie og venner og alle de frivillige. Godt vi har jer, når vi ikke har kommunens opbakning.
 
 

Publiceret 30 October 2017 00:00

SENESTE TV