DEBAT:

Ærmerne op i ”ghettoerne”

Helle Katrine Møller, Radikale Venstre, folketingskandidat i Furesø og Egedal:

Selvfølgelig kan vi ikke i Danmark have lovgivning, der stiller borgerne forskelligt for loven, kære Regering.

Men ja, der er problemer i boligområder med mange udsatte. De problemer har vokset sig så store, at de spilder over til resten af samfundet, fordi vi – og også Radikale Venstre – af forskellige grunde har overhørt signalerne, der har bimlet længe.

Jeg går varmt ind for, at vi sætter ind i områder, hvor der er problemer med kriminalitet, vold, undertrykkelse og snyderi med offentlige midler. Og tak til regeringen for at tage hul på det. Men skal vi løse noget for alvor, skal også byrådene holde sig relevante og kloge.

Byrådene bør indføre sociale normeringer – altså flere pædagoger i institutioner med mange udsatte. Det virker. Byrådene bør tegne skoledistrikterne, så børn fra udsatte boligområder bliver fordelt på flere skoler. Det virker. Byrådene bør sikre, at forvaltningerne handler efter loven, så offentlige ydelser udbetales til dem, der opfylder kriterierne – fx det med at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Byrådene bør skabe incitamenter til, at foreningslivet bliver en del af mange flere udsattes hverdag – unge som ældre. (Forudsat selvfølgelig, at foreningerne blander holdene, så vi ikke bare parallelforskyder samfundsforholdene ind i foreningerne).

Folketinget bør på sin side rydde op i den næsten uigennemtrængelige jungle som erhvervskoleuddannelserne udgør. Folketinget bør øge politiets ressourcer. Folketinget bør sikre bedre opholdssteder for fjernede eller fængslede unge, så vi ikke har rugekasser for nedtur men rugekasser for social mobilitet. Og Folketinget skal selvfølgelig sikre, at man kan leve for offentlige ydelser.

Vi skal undertrykkelsen, volden, kriminaliteten og snyderiet til livs. Alle steder, og også i ”ghettoerne”. Men ikke ved at stille borgerne uens over for loven. Og vi skal hjælpes ad.

Publiceret 01 March 2018 20:04