Mor og far forebygger narko

Politi og behandlere er enige om, at forebyggelse er det vigtigste våben mod narko. Forældrene skal med

Af
Af Katrine Wied

 

Mor og far skal på banen, hvis de unge skal undgå at ryge ind i et forbrug af stoffer. Sådan lyder det fra både politi og behandlere. Ifølge Søren Niendam, leder af misbrugscentret i Frederiksborg Amt, er forældrenes indflydelse undervurderet, når det gælder om at lære de unge at holde næsen fra kokain og andre hårde stoffer. Opgaven med at forebygge misbrug bliver i for høj grad lagt over på skoler, ungdomsskoler og gymnasier, siger han. "Det er rigtigt nok, at de unge lytter til deres venner. Men mor og far er den vigtigste faktor. De skal mene noget om det her, og de skal helst mene noget meget kontant. Det er ikke altid, at forældrene er bevidste om det, men de har en meget stor indflydelse på, hvilke vaner de unge får omkring stoffer," siger han. Hos Nordsjællands Politi anser politiinspektør Karl-Erik Agerbo indsatsen i SSP-samarbejdet mellem politi, skoler og sociale myndigheder for krumtappen i kampen mod narko. "Det er vigtigt for os at stoppe fødekæden. Er der ingen aftagere, er der ingen gevinst for bagmændene i at forhandle stofferne," siger Karl-Erik Agerbo, der skal lede kampen mod narkotika i den nye Nordsjællands Politikreds.

Pæne børn

Stofferne optræder både i gode borgerlige familier med trygge rammer og i familier, der har generationer af misbrugsproblemer. "Men vi ser en tendens til, at folk med en god social baggrund også er ude i det her. Det er nyt, at godt socialt forankrede mennesker synes, at det er trendy at tage stoffer, og de har pengene til det. Langt de fleste af dem retter sig igen. De, der falder igennem, er enten de socialt udsatte eller de, som personligt er disponeret for det," fortæller Søren Niendam.

Afviser at være narkoman

De unge, som kommer i behandling på Misbrugscentret i Frederiksborg Amt, synes ikke umiddelbart, at de har et problem. "Hvis de unge ikke har oplevet problemerne endnu, så synes de jo bare, at det er fest og gang i den, og de kan ikke se, hvorfor de skulle ændre noget som helst. Og hvis der er en ting, de er sikre på, så er det, at de ikke er almindelige narkomaner, de stikker sig jo ikke. Men det er en forsimplet tilgang til det. For mange gange manifesterer problemerne sig ret sent i forløbet," advarer Søren Niendam, der ser alle typer mennesker i behandling, oftest for hash og amfetamin, men også kokain og andre stoffer.

Publiceret 01 January 2007 00:00

SENESTE TV