Det er blandt andet dette maleri, som medarbejderne på Roskilde Rådhus har klaget over og ønsket fjernet. (Foto: Erling J.)

Det er blandt andet dette maleri, som medarbejderne på Roskilde Rådhus har klaget over og ønsket fjernet. (Foto: Erling J.)

Bøsse-kunst vækker vrede på rådhuset

Kunstforeningen i Roskilde Kommune har fået klager fra medarbejderne over den aktuelle kunstudstilling på Roskilde Rådhus

Af
Louise Lauritsen

En kunstudstilling med malerier af Svend Ahnstrøm har sat sindende i kog blandt medarbejderne ved Socialforvaltningen på Roskilde Rådhus.
Billederne forestiller blandt andet Hitler, Sadam Hussein og to mandlige legoklodsfigurer, der har sex. Udstillingen blev hængt op på Roskilde Rådhus 5. august, og siden har kunstforeningen modtaget tre klager fra forskellige personalegrupper på rådhuset.
- Vi har fået to klager fra blandt andet en leder i Familie- og Børne-afdelingen og en fra Borgerservice. De ville have, at vi skulle tage billederne ned og hænge dem et andet sted. Men vi kan ikke lave censur, når vi først har inviteret kunstneren inden for, siger formand for Roskilde Kommunes kunstforening Annette Hvidberg.
Kommunaldirektør Henrik Kolind bakker bestyrelsen op.
- Vi har ytringsfrihed i Danmark, og det er kunstforeningen, der suverænt bestemmer, hvem de vil udstille. De har spurgt om min accept af den aktuelle udstilling og fået den. Kunst skal også kunne vække debat, siger Henrik Kolind.
Hverken borgere eller politikere har klaget til kunstforeningen over den aktuelle udsmykning af rådhusets vægge.

Glad for debat

Udstillingen kan ses på rådhuset frem til 30. august. Herefter evaluerer bestyrelsen forløbet.
- Det er første gang, vi oplever, at en udstilling skaber debat og klager. Det har overrasket os, at der på en arbejdsplads, som normalt udviser rummelighed og forståelse, har været denne modstand mod udstillingen. Medarbejderne har været forargede på borgernes vegne, men jeg synes, at folk bare burde trække på smilebåndet af billederne. Et rådhus skal have plads til sådan noget, siger Annette Hvidberg som understreger, at kunstforeningen er glad for, at den aktuelle udstilling har formået at skabe debat.
Kunstforeningen har forpligtet sig til at købe et værk af kunstneren. Værket vil sidst på året blive udloddet blandt medlemmerne.

sol@roskildeavis.dk

Hitler som duplo-figur har skal furore på Roskilde Rådhus.

Hitler som duplo-figur har skal furore på Roskilde Rådhus.

Publiceret 18 August 2010 06:30

SENESTE TV