Tandlæger:

Kvalitet og pris hænger sammen

Tandlægerne i Egedal har i en undersøgelse fået prædikatet som landets dyreste. Det skyldes høj kvalitet, lyder responsen fra kommunens tandlæger, der dog har svært ved at tro, at deres behandlinger koster mest

Af
Af Mette B. Sørensen

De er af konkurrenten 'Avmintand' blevet udråbt til de dyreste i landet, når der skal laves kroner, men tandlægerne i Egedal forsvarer nu sig selv.
"Jeg tror, at man "sammenligner æbler med bananer", for at sige det populært," siger Henrik Ewertsen, der er tandlæge og ejer af Tandlægeselskabet Henrik Ewertsen i Stenløse.
"Det er klart, at der er prisforskelle. Der er forskel på omkostningsniveauet på de forskellige tandklinikker," siger han.
Og lige netop omkostningerne ved den lille klump, der sidder i så mange danskeres munde, er omdrejningspunktet, når tandlægerne i Egedal forsøger at forklare, hvorfor de - ifølge konkurrenterne - tager flest penge for at lave en almindelig krone.

Danske materialer

"Mine kroner bliver i modsætning til mange af mine kollegers fremstillet i Danmark af danske teknikere. Det er et valg, jeg har truffet, da jeg mener, at kvaliteten og garantien er bedre, og jeg ønsker at bevare danske arbejdspladser," siger Henrik Ewertsen.
Også alle de andre tandlæger i kommunen, Lokalavisen Egedal har talt med, fremhæver materialerne - eller teknikken, som det hedder i fagsprog - i deres kroner.
"Vi får leveret vores kroner fra Sverige eller Danmark, og vi bruger aldrig teknik fra Kina," siger Hanne Steen Sørensen, klinikejer af en tandlægeklinik i Egedal Centret, og hentyder til, at det har været fremme, at der er fundet både nikkel og bly i kroner, der er fremstillet i Kina. Stoffer som kan være sundhedsskadelige, og som ikke bruges i hverken dansk eller svensk producerede kroner.
Ifølge tandlæge Yvonne Reimer fra Smørum ligger den kinesiske teknikpris på ca. 7-800 kr., hvorimod en dansk teknikker tager fra 2.000-2.400 kr. per krone.

sår tvivl om undersøgelse

Selvom alle de tandlæger, Lokalavisen Egedal har talt med, fremhæver deres gode men dyre danske materialer, har flere af dem dog alligevel svært ved at tro på, at de er landets dyreste.
"Uden at vide, hvordan han ("Avmintand" red.) er kommet frem til den pris, ville jeg tro, at København eller Århus var de dyreste. Nu kan jeg kun tale for min egen kliniks vegne, men vores priser ligger på mellem 5.416 og 6,603 kr.," siger ejer af "Tandlægerne Bakkevej" i Ølstykke Per Skov Johansen, og fortæller, at priserne dog i gennemsnit ligger langt under 6.000 kr.
"Det er jo ikke afgørende, hvad det koster at lave en krone. Det afgørende er, hvad det koster at lave tanden," siger han og hentyder til, om blandt andet røngentbilleder og bedøvelse er med i prisen.
Også aspekter som garanti, kvalitetsstyringspapirer og ikke mindst om der er brugt legering med mindst 60 procents guld, mener Yvonne Reimer, er vigtige aspekter at tage med, hvis der skal sammenlignes priser.
"Men jeg kan godt forstå, hvis patienterne har svært ved at finde ud af det, for de kan jo ikke se det. For dem er en krone jo en krone," siger Yvonne Reimer.
Til syvende og sidst er det dog forbrugerne, der er såvel dommer som bøddel, når der skal vælges tandlæge, og det har tandlægerne i Egedal det helt fint med
"Man kan også tage til Sverige, der er det endnu billigere, vi er lige gode venner af den grund," siger Hanne Steen Sørensen.

Her er prisen

Ifølge undersøgelsen foretaget af "Avmintand" er tandlægerne i Egedal med prisen 6.031 kr. de dyreste i landet, når der skal laves en almindelig krone. -Til sammenligning viste undersøgelsen, at Frederiksshavn med en pris på 4.672 kr. var de billigste. - Du kan selv tjekke priser på www.sundhed.dk

Publiceret 12 January 2012 08:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV