Å-lauget for Værebro Å vil sørge for at transportere afklippede planter fra åen væk og til kompostering. Dermed sparer kommunen penge, der kan bruges til bedre vedligeholdelse af vandmiljøet i Værebro Å. (Arkivfoto)

Å-lauget for Værebro Å vil sørge for at transportere afklippede planter fra åen væk og til kompostering. Dermed sparer kommunen penge, der kan bruges til bedre vedligeholdelse af vandmiljøet i Værebro Å. (Arkivfoto)

Å-laug hjælper kommunen med åen

Egedal Kommune og Å-lauget for Værebro Å har lavet en aftale om ekstra vedligeholdelse af Værebro Å. Håbet er, at det kan være med til at mindske mulige oversvømmelser i Ådalen

Af
Jesper Kappel

Jesper Kappel

Landmændene og politikerne er nu fundet sammen om et nyt samarbejde. Det er Å-lauget for Værebro Å og den politiske chef borgmester Willy Eliasen (V), der har lavet en aftale om, at å-lauget hjælper kommunen med at vedligeholde Værebro Å.
"Jeg er meget positiv, og jeg tror på, at der kommer noget godt ud af den her aftale," siger Willy Eliasen.
"Jeg er en glad mand. Vi har fået den aftale, vi gerne ville have,? siger formanden for Å-lauget for Værebro Å Keld Stenlien Hansen.

En klipning mere

Tre gange om året klipper Egedal Kommune de planter, der står i Værebro Å. Det gør de for at sørge for, at vandet kan strømme gennem åen. De afklippede planet bliver normalt kørt op til et komposteringsanlæg ved Hillerød – regningen bliver betalt af Egedal Kommune. Landmændene i å-lauget vil nu påtage sig kørselen af de afklippede planter og har også fundet et komposteringsanlæg i Søsum, hvor de kan aflevere planterne. Når det er blevet til kompost, vil de sprede det ud på markerne. Det betyder, at kommunen sparer penge til kørsel og kompostering. De penge skal i stedet brruges til en ekstra klipning af planterne i åen. Man håber så på, at man kan formindske oversvømmelserne, hvis der kommer et kraftigt regnskyl.

Aftale evalueres

"Vi regner med at gøre det her for kommunen, indtil vi sammen har fundet en blivende løsning på at øge gennemstrømingen af vandet i Værebro Å,"siger Keld Stenlien Hansen og fortsætter:
"Dog har vi sagt, at vi gerne vil evaluere aftalen ved årets udgang. Vi vil gerne se, om vi magter det her. Vi gør det med frivillige kræfter, men hvis vi kan – ja så vil vi gerne hjælpe kommunen," siger Å-laugets formand.
I løbet af den kommende tid skal administrationen og å-lauget aftale de sidste detaljer, og så er det meningen, at ordningen går i gang.

Publiceret 24 May 2012 08:00