Plan mod oversvømmelser er klar

Egedal Kommune har fået sin første beredskabsplan mod oversvømmelser. I løbet af få minutter kan man være klar til kamp mod store vandmasser

Af
Jesper Kappel

Jesper Kappel

Det tager ikke mere end 15 minutter fra det første varsel kommer, til man ved, om Egedal Kommune skal gøre sig klar til kampen mod store vandmasser. Det er målsætningen i Egedal Kommunes første indsatsplan mod oversvømmelser, som Egedal Brandvæsen har været hovedarkitekten bag. Planen kommer efter, at flere skybrud de seneste år har ramt Egedal.
"Det vil være indsatslederen hos Egedal Forsyning og Egedal Brandvæsen, der sammen vil vurdere det varsel, man får fra DMI. Samtidig med det har vi her i Egedal vores egne vejrradarer, som kan give et mere præcist billede af, hvad der kan komme til at ske. På baggrund af disse oplysninger vil der blive taget stilling til, om man skal gå i aktion, eller man skal vente," siger Henrik Jørgensen, der er beredskabschef hos Egedal Brandvæsen.
Se også tv-indslag: "Skybruddet ødelagde vores hus- igen"

Vente eller forberede sig

Denne vurdering vil altså tage omkring 15 minutter. Hvis vurderingen er, at uvejr og skybrud sandsynligvis vil gå uden om Egedal, vil man vente en time mere og se på de næste prognoser. Derimod hvis der er stor risiko for, at uvejret kommer til Egedal Kommune, vil man begynde at forberede sig.
"I løbet af omkring 30 minutter, vil de første folk have fået besked. Det vil for eksempel være folk på Materielgården, som vil få at vide, at de skal gøre alle riste til kloakker rene, så vand uhindret kan løbe ned. Det vil være pedeller på skoler med mere, der får besked på at sikre og lukke alle vinduer, så vandet får svært ved at trænge ind," siger Henrik Jørgensen.
Tv-indslag: "Skybruddet ødelagde vores hus - igen"

Hvis eller når, der kommer skybrud i Egedal Kommune, og vandet bliver et problem på veje og i private hjem, så er omkring 100 mand klar til at hjælpe. (Arkivfoto)

Hvis eller når, der kommer skybrud i Egedal Kommune, og vandet bliver et problem på veje og i private hjem, så er omkring 100 mand klar til at hjælpe. (Arkivfoto)

100 mand er klar

Egedal Brandvæsen vil selv have omkring 50 personer, de kan sætte ind, mens Materielgården og Egedal Forsyning vil have omkring 50 andre. Så i alt 100 folk vil være klar til at kæmpe mod vandmasserne. Arbejdet vil blive styret fra Egedal Brandvæsens kontorer i Ølstykke. Her vil man blandt andet have et elektronisk kort over Egedal Kommune, så man kan se, hvor man skal hjælpe, og hvor man kan lede vandmasserne hen.
"Vi har masser af udstyr til at pumpe vand væk fra de områder, der bliver ramt af oversvømmelser. Vores største problem er at finde steder til vandet. Derfor bliver vores nye elektroniske kort en stor hjælp, når der skal findes 'plads' til vandet. I øjeblikket bliver der arbejdet på at finde flere stedet. Vi har selv det forslag, at når der skal planlægges nye boligområder i Egedal, ja så indretter man de grønne områder til at kunne tage imod vandet," fortæller Henrik Jørgensen.
Det kunne blandt andet ske ved, at man sænker jordniveauet i de grønne områder, så der bliver skabt bassiner til vandet.

Mere tryghed

Med planen får man skabt mere klarhed over, hvad der skal ske, og hvem der skal gøre hvad før, under og efter en nødsituation.
"Med denne plan skaber vi mere tryghed for borgerne i Egedal, og vi ved præcist, hvem der skal gøre hvad. Med i planen er også en hjemmeside, hvor borgerne kan søge information. Her vil der stå et telefonnummer på en akuttelefon, som man kan ringe til, hvis man har brug for hjælp. Hjemmesiden vil blive aktiveret, når vi regner med, at vi bliver ramt af et skybrud," siger Thomas Jørgensen.
Hjemmesidens adresse er www.egedalkommune.dk/skybrud. Udover denne ?skybruds-plan? har Egedal Kommune også en plan for evakuering af folk, hvis det bliver nødvendigt. Folk vil blive kørt til Stenløse Hallen. Her kan man være klar med mad og madrasser. Stenløse Hallen er valgt fordi, det vil være køkkenet på Damgårdsparken, der vil stå for at lave maden.

Publiceret 25 July 2012 09:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV