Mister millioner på erhvervsaffald

Omkring 18 millioner kroner mindre end budgetteret får Vestforbrænding ind på erhvervsaffald. Firmaerne afleverer mindre på genbrugspladserne og dermed færre indtægter. Det viser de seneste beregninger

Af
Jesper Kappel

Jesper Kappel

Egedal 18 millioner kroner mindre end budgetteret. Det er virkeligheden for Vestforbrænding, der er ejet af Egedal og 18 andre nordsjællandske kommuner. De nordsjællandske virksomheder afleverer nemlig mindre affald end forventet. Det viser de seneste tal og beregninger fra Vestforbrænding.

"Vi får væsentligt mindre ind i indtægter. Vi regnede med, at affaldsordningen for erhvervslivet ville give en omsætning på omkring 30 millioner kroner i 2012. Sådan som det ser ud nu, bliver det kun omkring 12 millioner kroner," fortæller vicedirektør for Vestforbrænding Birger Johansson. Dermed får man altså 18 millioner kroner mindre ind, end man regnede med.
"Der er ingen tvivl om, at vi kan se en nedgang i mængden af affald. Nedgangen ligger på mellem fem og 12 procent i forhold til sidste år. Hvis den nedgang i affaldsmængden holder, passer det meget godt med de færre indtægter på erhvervsaffald," siger Birger Johansson.

Generelt mindre affald

Det er ikke til at se, hvor der bliver afleveret mindre affald fra virksomheder, men vicedirektøren fortæller, at der som udgangspunkt ikke er noget, der indikerer, at det skulle være anderledes i Egedal i forhold til de andre 18 kommuner – altså Egedal virksomheder kommer også med mindre affald.

Den første januar i år trådte en ny affaldsordning i kraft for virksomheder. Det var en ordning, hvor mange firmaer kom til at betale en del mere, end de gjorde i 2011. Lokalavisen Egedal fortalte den gang om små virksomheder, der fra den ene dag til den anden skulle betale mellem fem og næsten 27 gange så meget for at komme af med affald. Det medførte store frustrationer hos firmaerne. På den anden side var der virksomheder, der slap for at betale, fordi de ikke producerer noget affald til genbrugspladserne. Ordningen betyder, at en virksomhed kan købe et abonnement, så de kan aflevere affald lige så tit, de vil, eller de kan betale per gang via en sms-ordning

Alternativer

"Den nye ordning, tror jeg, har haft stor betydning. Nedgangen i indtægter og affald skyldes formentlig, at man med den nye ordning betaler for de aflæsninger, man har. Det gjorde man ikke før," siger Birger Johansson og fortsætter:
"Med den nye ordning er der dukket nogle alternativer op, som bedre kan betale sig for firmaerne. Der er måske nogen, der har slået sig sammen om en container og så afleverer samlet. Vi kan også se, at mange af de biler, der kommer og aflevere affaldet, er fyldt mere op end tidligere," siger Birger Johansson.
Selvom Vestforbrænding får færre indtægter ind fra erhvervslivet, betyder det ikke, at der kommer et tab. Affaldsordningen skal "hvile i sig selv", hvilket vil sige, at der kun skal ske betaling for det arbejde, der bliver gjort, så regnestykket går i nul. Mindre affald betyder også færre udgifter til håndtering af affald.

null

Publiceret 31 July 2012 06:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV