"Jeg er helt afklaret med mit stop efter denne periode. Alt har sin tid, og der skal nye kræfter til," siger Erhard Filtenborg. (Foto: KT)

Erhard Filtenborg efter 40 år i politik:

Jeg kan se mig selv i spejlet

Fra røgfyldte udvalgsmøder og en cyklende rådhusbetjent til en storkommune med elektroniske dagsordener. Kultur og idrætskæmperen Erhard Filtenborg har set det hele og lidt til gennem sine 40 år i byrådet for Ølstykke og Egedal Kommune

Af
Kenneth Tanzer

Kenneth Tanzer

Knap 500 byrådsmøder, små 1000 udvalgsmøder, og så lige 100 vielser som viceborgmester.
Manden bag den imponerende bedrift hedder Erhard Filtenborg.
I 40 år - eller rettere sagt elleve valgperioder - har han kæmpet sine politiske kampe i først Ølstykke Byråd og senere Egedal Byråd.
"Det har været en lang og interessant rejse, som jeg altid vil se tilbage på med glæde og stolthed. Jeg synes godt, at jeg kan se mig selv i spejlet," siger den konservative politiker og fortsætter:
"Højdepunkterne har helt klart været udviklingen af Ølstykke indenfor kultur og idræt. Jeg har været med til at bygge en svømmehal, en badmintonhal, en musikskole og meget mere. Der har da også været nedture undervejs, men som Johannes Møllehave siger, så skal skuffelserne vare i ti minutter, mens glæderne skal vare hele livet. Det citat har jeg brugt i min politiske karriere. Det handler om at komme op på hesten igen og ikke hænge med næbbet."
Og den sportsglade Ølstykke-borger hang bestemt heller ikke med næbbet, da han i april 1974 kunne se sit navn blive valgt ind i byrådet.
"Det var sjovt, men det lå ikke i kortene, at jeg skulle ind i politik. Det var ikke min plan, selvom min far Helmer sad som Ølstykke-borgmester på det tidspunkt. Der var et opstillingsmøde i Ølstykke, men pludselig sprang én af de øverste kandidater fra, og så blev jeg spurgt. Jeg var optaget af mit familieliv, mit arbejde hos IBM og min fodbold i Ølstykke, men jeg sagde ja, og kort efter fangede bordet, for jeg blev valgt ind i byrådet på én af de otte pladser," siger Erhard Filtenborg og trækker på smilebåndet.

En stemme fra fodboldven

"En fodboldkammerat fortalte mig, at han stemte rødt landspolitisk, men til kommunevalget havde han stemt på mig. Det var der nok flere der gjorde i en tid, hvor der blev skelnet mellem landspolitik og lokalpolitik," siger han.
Samarbejdet i byrådssalen mellem far og søn gav ikke nogen problemer, men unge Hr. Filtenborg kom hurtigt i arbejdstøjet og fik smag for det politiske spil.
"Der skete så meget de første år. Det var hektisk, for der var behov for at planlægge og udvikle Ølstykke som by. Der var mange unge tilflyttere, så jeg kæmpede for nogle ordentlige fritidsfaciliteter. Som sagt fik vi i de år bygget en svømmehal, en badmintonhal, en musikskole, ligesom vi renoverede Græstedgård og sørgede for skoler og institutioner. Folk var glade, for der blev skabt noget, og alle kunne se behovet," siger Erhard Filtenborg.
"Hvorfor er det lige kultur og idræt, som har været dine mærkesager gennem årene?"
"Jeg har jo selv været idrætsaktiv med blandt andet fodbold. I dag er jeg en "løbetosse", så det har været oplagt at kæmpe for et godt kultur- og idrætsliv. Jeg kan også nævne Ølstykke Bibliotek, som var lukningstruet for tre år siden. Her kæmpede jeg voldsomt imod, og det endte heldigvis ikke med en lukning. Det betød meget for mig, for hvis man fjerner et kulturelt samlingssted, så risikerer man at ende med en soveby. Men jeg har også andre mærkesager end kultur og idræt. For mig er det sociale område med pleje og omsorg rigtig vigtig. Vi skal hjælpe de svage borgere, som har en sygdom eller et handicap. Det betyder mere end at alle skal have tilskud til alt muligt."

I 2011 modtog Erhard Filtenborg Ridderkorset

I 2011 modtog Erhard Filtenborg Ridderkorset "Ridder af Dannebrog" for sit politiske arbejde.

Gift med Stenløse

Gennem de seneste 40 år har Erhard Filtenborg set flere store beslutninger blive trumfet igennem, men én af de største kom i 2005 med kommunesammenlægningen.
"I Ølstykke Byråd kunne vi jo godt se, at hvis vi ikke frivilligt lagde os sammen med Stenløse, så ville indenrigsministeriet diktere det igennem, men der var mange åbne spørgsmål i den periode. Først var Gundsø i spil til at komme med i sammenlægningen, men de røg til Roskilde, og så kom Ledøje-Smørum på banen og skulle vælge mellem os og Ballerup. Som sådan var jeg ikke imod sammenlægningen. Jeg var indstillet på at få det bedste ud af det, og jeg kunne godt se at større kommunale muskler ville hjælpe på visse områder, men jeg var bekymret på borgernes vegne, for ville det gå udover en masse offentlige ting," siger Erhard Filtenborg, som ikke lægger skjul på, at magtkampen om borgmesterkæden mellem Ølstykkes Svend Kjærgaard Jensen og Stenløses Willy Eliasen gav den nye kommune en hård start.

Ved siden af den politiske karriere har Erhard Filtenborg løbet 496 marathonløb. Ét af dem har været i Rumæniens hovedstad Bukarest, hvor han her ses foran parlamentet, som er Europas største bygning.

Ved siden af den politiske karriere har Erhard Filtenborg løbet 496 marathonløb. Ét af dem har været i Rumæniens hovedstad Bukarest, hvor han her ses foran parlamentet, som er Europas største bygning.

Svær start med magtkamp

"Jeg vil ikke rippe op i den magtkamp, men den satte sit præg og forstyrrede det arbejde, som vi skulle udføre i den nye kommune. Det tog noget tid at komme videre, men sådan er politik. I 1982 i Ølstykke Byråd havde vi regnet med opbakning fra Venstre, men på målstregen valgte de at gå sammen med SF og Socialdemokratiet. Det var også en skuffelse, men sådan er spillets regler," siger han.
I dag - ni år senere - er Egedal Kommune ved at finde fodfæste, og det glæder Erhard Filtenborg.
"Det går den rigtige vej. Man har gradvist fundet sine fødder, men der er stadig udfordringer og ting, som vi skal gøre bedre. Der kommer flere ældre borgere, så vi skal have gearet vores ældre- og omsorgsområde, ligesom vi skal styrke vores erhvervsliv og sikre vores nuværende virksomheder et godt erhvervsklima. Endelig ser jeg gerne, at vi går ind og skærer toppen af vores ejendom- og personskat. Den er for høj, men nu er økonomien ved at blive bedre, så det skal vi kigge på i denne valgperiode," siger han.

Helt afklaret med stop

Og apropos valgperiode, så kan Erhard Filtenborg skimte afslutningen på sin politiske karriere om tre et halvt år.
"Jeg er helt afgjort i gang med min sidste periode. For et år siden var jeg måske ikke genopstillet, men der var et ønske fra den konservative vælgerforening om at fortsætte. Det sagde jeg ja til, men jeg er også afklaret med mit stop efter denne periode. Alt har sin tid. Der skal nye kræfter til, og jeg finder det heller ikke vemodigt, for jeg har masser at tage mig til. Jeg har også en familie, som i mange år har accepteret mit fravær. Dem vil jeg gerne bruge endnu mere tid på nu," siger han.
"Hvis du skal se tilbage på de 40 år, hvor er så den største forskel på at være lokalpolitiker i 70'erne og i 2014?"
"Der er mange. Tiderne ændrer sig og samfundet udvikler sig, men især IT-udviklingen har været kolossal. I dag er man som politiker på døgnet rundt med mails, rapporter og andre ting. Det står i kontrast til min start i 70'erne, hvor rådhusbetjenten kom cyklende med dagsordener pr. brev, og hvor der til udvalgsmøder lå cigarer klar til politikerne. Under møderne kunne man dårligt se hinanden for bare røg, men det havde sin charme. Det var anderledes, men jeg vil ikke kalde den ene tid for bedre end den anden."
"Hvordan har du oplevet de mange politiske magtkampe gennem tiden?"
"De har jo været vigtige for den politiske proces. Der har været mange diskussioner, men heldigvis mest på det politiske plan. Jeg har dog set alle typer i byrådet. Der har været den hidsige, den højtråbende, den stille og den alvorlige type."
"Er der plads til venskaber i en kynisk politisk verden?"
"Ja, det er der helt klart. Gennem mine 40 år i politik, så har jeg fået venner, som jeg ser privat. I femten år har den gamle Ølstykke-byrådsgruppe fra 1989 mødtes til et sommerstævne, hvor vi rigtig hygger os. Når jeg tænker tilbage, så har jeg ikke haft fjender. Man kan være uenig om nogle ting, men ofte bøjer man synspunkterne mod hinanden og finder en løsning."
Det har Erhard Filtenborg gjort gennem 40 år og altså snart 500 byrådsmøder - jo, du læste rigtigt. 500 byrådsmøder.Fakta
Født: 29-4-1939
1969: Merkonom i Markedsføring
1971: HD i Afsætningsøkonomi fra Handelshøjskolen
1963-2003: Civiløkonom i IBM
Har fra 1974-2014 i Ølstykke og Egedal Kommune været formand for kulturelt udvalg, teknisk udvalg, erhvervsudvalg, idrætsudvalg, beskæftigelsesudvalg samt for det lokale beskæftigelsesråd. Har tillige været næstformand i socialudvalg og planudvalg.
I 1997: kåret som ”årets eremitageløber” af dagbladet BT.
I 2011: udnævnt til Ridder af Dannebrog
Bopæl: Rytterbakken i Ølstykke

Publiceret 14 April 2014 06:00