Ny kirkegård bliver "Paradisets have":

Kirkegård og park i ét

I Smørum bliver der arbejdet på en ny kirkegård, som kommer til at løbe op i en regning på 3,2 mio. kr.

Af
Af Mette B. Sørensen

Blomstereng, fordybelsessted, spejlbassin, staudekirkegård, plads til udendørs gudstjeneste og en lille mini skov - den kommende kirkegård ved Smørum Kirke bliver alt andet end en traditionel dansk kirkegård.
“Det bliver en nytænkende kirkegård bl.a. med en masse æbletræer, og det bliver ikke små haver, som på den gamle kirkegård,” siger Anne Grethe Strømme fra Ledøje-Smørum Menighedsråd og fortæller, at der naturligvis også er plads til både kistegrave og urnepladser.
“Vi har gjort meget ud af, at det skal være et parklignende sted, hvor man kan gå forbi og sætte sig og nyde udsigten udover landskabet,” siger Anne Grethe Strømme og fortæller, at projektet har været otte år undervejs, bl.a. fordi det har været svært at finde den helt rigtige arkitekt til projektet.
Kirkegården kommer til at rumme 80-90 kistegravpladser, 3-400 urne gravpladser og et område på ca. 80m2 til anonyme urnenedsættelser. Hele herligheden kommer til at stå i omkring 3,2 mio. kr., fortæller Anne Grethe Strømme og siger:
“Vi synes, vi får meget for pengene. Det er jo et stort område, der skal arbejdes meget på, det er et stort projekt.”

Paradisets have

Fra Smørum Kirke har sognepræst Edith Thingstrup første parket til byggeriet af den nye kirkegård, og hun følger med stor begejstring projektet tæt.
“Det bliver jo lidt en Paradisets have med alle de æbletræer,” siger præsten og fortæller, at sidste gang man udvidede kirkegården var i 1996.
“Ledøje-Smørum har jo i mange år været et børnerigt sogn, og vi har haft rigtige mange dåb og vielser, men for 2017 vil vi have lige så mange ældre i vores område som resten af Danmark. Det betyder, at kirkegården ikke har kapacitet til at klare de begravelser og bisættelser, som der vil være, derfor har vi været nødsaget til at udvide den,” siger Edith Thingstrup og fortæller, at hun er finder en særlig glæde ved synet af den smukke kampestensmur rundt om den nye kirkegård.
“Jeg har sagt til alle skolebørnene, når de har været til gudstjeneste, at nu når de går herfra skal de gå ud og se muren blive bygget, fordi den vil også stå der, når de bliver 70 år. Og sandsynlighvis kommer den til at stå i 500 år eller mere måske,” siger Edith Thingstrup og fortæller, at dele af muren har været pillet ned og er blevet opført igen, fordi udtrykket ikke var helt rigtigt første gang.
“Jeg ville også have været ked af et raftehegn fra Jem & Fix,” smiler Smørum-præsten, som fortsætter:
“Der bliver plads til, at man kan gå på ydersiden af muren, for det er jo nærmeste blevet en del af vandreruten i Smørum. Når man løber sig en tur fra idrætscentret, løber man op omkring Smørum Kirke og alt efter, hvor ambitiøs man er, så tager man enten vest eller øst rundt om kirken.”

Her ses en oversigt over den kommende kirkegård, som både rummer mulighed for udendørs gudstjenester og stille fordybelse.

Her ses en oversigt over den kommende kirkegård, som både rummer mulighed for udendørs gudstjenester og stille fordybelse.

Jorden skal indvies

Endnu ved man ikke, hvornår området står klar til brug, men et forsigtigt gæt lyder på til efteråret, fortæller Edith Thingstrup.
“Nu bliver område lagt an med grus, træer og græs, og så vokser det hele til. Når det er vokset lidt til, så skal kirkegårdsarealet indvies efter ritual, hvor man skal læse nogle tekster fra biblen, synge nogle salme og slå korsets tegn, og så er området indviet til kirkegård.”

Publiceret 27 January 2017 07:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV