Willy Eliasen takker af:

En borgmester går ind ad hoveddøren

I 12 år har han klemtet med klokken ved byrådsmøderne i først Stenløse og siden Egedal Kommune, men hvem er manden bag borgmesterkæden egentlig? Lokalavisen har kigget forbi borgmesterkontoret til en snak om personen Willy Eliasen

Af
Af Mette B. Sørensen

“Jeg kan lide det hele, jeg er jo en slikmund.”
Willy Eliasen vurderer de tre kager foran ham - en snegl, en romkugle og et gåsebryst - som avisen i dagens anledning har medbragt fra Smørum Konditori som en lille test af, hvad der falder i borgmesterens smag.
“Jeg har ikke godt af den der, for jeg bliver fed,” smiler borgmesteren og peger på gåsebrystet, som dog alligevel til sidst bliver byttet ud med sneglen, der ellers i første omgang havde fundet vej til borgmesterens hvide porcelænstallerken.
Dagsordenen for dagens interview er at komme et ekstra lag ind under huden på den mand, der først havde en lang karriere indenfor politiet og som sidenhen om nogen har tegnet først Stenløse og siden Egedal Kommune med sine 16 år i kommunalpolitik, hvoraf de 12 har været som borgmester - uden et ord om politik.
Sidstnævnte lykkedes ikke helt, men lad os starte i Hobro, hvor den 14-årige murersøn gik ud af skolen for først at blive arbejdsdreng hos en lokal installatør og siden uddannede sig til elektriker.
Som 18-årig var han færdigudlært, og herefter ventede soldatertiden, men elektrikergerningen var ikke den eneste karriere, den unge Willy Eliasen ernærede sig ved.
“Da jeg var helt ung spillede og sang jeg i et band og tjente faktisk ret mange penge på det,” siger borgmesteren og fortæller, at han har optrådt til sin del af sølvbryllupper og forsamlingshuskoncerter.
“Jeg var faktisk en særdeles velhavende soldat,” smiler borgmesteren som dog ikke har sunget for et publikum siden sine unge år, og som heller ikke har planer om at gøre det.
“Men Kirsten, det flinke menneske, hun synes jeg lyder godt,” ler Willy Eliasen.
Kirsten Eliasen, som Willy Eliasen flyttede sammen med som 19-årig i en lejlighed i Roskilde, som han har to døtre med og som han 24.oktober har været gift med i 54 år.
“Jeg kan ikke huske detaljerne ved frieriet, men jeg ved årsagen. Da vi skulle have barn, blev vi enige om at gifte os, og det er det, jeg råder alle andre til, hvis man har børn,” lyder det fra borgmesteren, som tydeligvis fortsat nærer en dyb kærlighed til sin hustru.
“Kirsten er enestående. Jeg har jo haft et job i min polititid med skiftende arbejdstider, hvor jeg var meget væk, hun var der altid. Hun passede børnene, hun passede vores hus og hun passede mig. Efter børnene blev voksne, var jeg stadig meget væk med mit politijob, hun var der stadig. Uden hende gik det ikke, hun er der hele tiden, hun er den stabile faktor, der får det hele til at køre rundt, det beundrer jeg hende meget for,” siger Willy Eliasen.
På mange måder har hr. og fru Eliasen levet hvert deres liv - Kirsten med sine veninder og fokus på hjemmet, og Willy med lange dage først i politiet og siden som borgmester. Fælles har de dog altid været om passionen for løbesporten - udover kærligheden til hinanden, deres døtre og fire børnebørn.
“Jeg har altid elsket at løbe udenfor i naturen, min krop er til at løbe. Jeg har løbet hele Egedal tynd. Nu kniber det med at løbe udenfor, fordi jeg har slidgigt især i det ene knæ. Men jeg går i kondicentret i Stenløse i hvert fald to gange om ugen, og det vil jeg blive ved med,” fortæller Willy Eliasen, som var én ud af tre, der i sin tid startede SØAM (Stenløse-Ølstykke Atletik og Motion) op.
Hans favoritdistance har været 800m, 1500m og 3000m.
“Kirsten løber stadig. Hun løber halvmarathon, 76 år gammel, det er jeg da noget stolt over,” bemærker borgmesteren.

Politimand i sjælen

Det var sammen med Kirsten i lejligheden i Roskilde, der senere blev byttet ud med et hus i Stenløse, at Willy Eliasen som 22-årig besluttede at skifte sin elektrikergerning ud med et politiskilt. Han var ikke tilfreds med sin uddannelse som elektriker, og samtidig havde han på barndomsegnen i Hobro set op til nogle af de lokale mænd, der var betjente.
“Det var let for mig at vælge politiet, og politiet var lige mig,” fortæller borgmesteren, som ville have taget det samme valg i dag, hvis han kunne gøre det hele om.
“Når man først er politimand, så går det ind i sjælen på en.”
Politiet kendetegner på mange måder noget af det, som Willy Eliasen som person også står for. Ordentlighed, samarbejde, videbegærlighed. Og så har politiet været et sted, hvor Willy Eliasen har kunnet efterleve sit mantra om, at “du skal bruge de evner, du har”.
I sin 37-årige karriere indenfor politiet kan han såldes bryste sig af bl.a. at have været presseofficer, at have opbygge den kriminalpræventive afdeling, været chef for bedrageriafdeling, deltaget på FBI akademiet i Washington og været fast anklager i dommervagten.
“Jeg er meget taknemmelig for de mange muligheder, jeg har haft indenfor politiet,” fortæller borgmesteren.
Da Willy Eliasen og Venstre tilbage i 2001 vandt en jordskredssejr med hele 44,4 procent af stemmerne til kommunalvalget, betød det en brat afsked med den institution, som Willy Eliasen holdt - og stadig holder - så meget af.
“Det kom totalt bag på mig,” husker borgmesteren og fortsætter:
“Jeg skulle forlade mit job og gå direkte ind og sætte mig i borgemsterstolen. Det vil jeg advare alle imod. Det var så hårdt.”
Willy Eliasen peger på et billede på en reol, hvor han står i fuld uniform med sin daværende chef politimester Jørn Bro, lige inden han siger farvel til politiet og siger:
“Du kan se billedet der, det er fra 21. december 2001, du kan se rædslen i mit ansigt.”
Han ler, men der er et gran af alvor i fortællingen.
“På min første dag, som borgmester havde jeg den største lyst til at liste mig ind af bagdøren til rådhuset, men jeg tænke ved mig selv, fandme nej, borgmesteren går ind af hovedeøren,” fortæller Willy Eliasen og understreger i samme sætning, hvor gode folk han havde omkring sig i kommunen.
Det er i det hele taget noget, borgmesteren gør flere gange under samtalen - roser og anerkender. Det gælder både “damerne” ude foran borgmesterkontoret, som for øvrigt fik serveret sneglen fra Smørum konditori lidt tidligere, byrådskollegerne og kollegerne fra politiet.

Nej tak til krimier

Tiden som borgmester har budt på tusindvis af sider, der har skullet læses, en tørn Willy Eliasen gerne har taget. Han holder nemlig meget af at læse, særligt faktuelle bøger om nogle af historiens markante mænd som Churchill, Mussolini og naturligvis Cæsar, som repræsentant for hans helt store lidenskab - romerriget.
“Jeg har en meter med bøger om romerriget,” siger borgmesteren og fortsætter:
“Jeg synes, det er fascinerende, at romerne kunne få det kæmpe rige til at fungere ved en form for demokrati med et senat, der ledede det hele.”
Kriminallitteratur kan Willy Eliasen til gengæld ikke holde ud. De fejlbehæftede beskrivelser af politiets arbejde og den evindelige kamp mellem sagsbehandleren og hans chef, er for meget for den tidligere kriminalinspektør.
Så hellere en god film på DRK eller en cowboyfilm, når der rigtig skal kobles af.
Noget Willy Eliasen får rig mulighed for i fremtiden, når borgmesterposten bliver byttet ud med guitarspil, klemten på klaveret og foredrag på folkeuniversitetet. Og så skal den snart tidligere borgmester til at hjælpe lidt mere til i hjemmet i Stenløse - der er dog ét sted, hvor man aldrig kommer til at se ham, og det er foran kødgryderne.
“Det er det eneste sted, jeg ikke står. Jeg kan ikke lave mad. Min mor var bl.a. kogekone, og hun havde ikke tid til at have en stor dreng rendende i køkkenet,” siger Willy Eliasen og fortæller:
“Jeg kom engang til at spejle et æg i mikroovnene, det skulle jeg aldrig have gjort, der var æg over det hele.”
“Du er blevet 74 år, har du opnået det, du drømte om som ung?
“Da jeg var helt ung drømte jeg om, at hvis jeg nogensinde selv fik børn, så skulle de vokse op et sted, hvor de kunne få den bedste uddannelse. Det har jeg opnået. Og indenfor politiet, ja, der har jeg opnået alt det jeg har drømt om og mere til.”
Der er næppe mange i Egedal, som bare følger lidt med i politik, der er i tvivl om, hvad Willy Eliasen står for som borgmester.
Han har aldrig været bange for en god diskussion, og han har altid gået efter de brede forlig og konsensus i byrådet. Det har bl.a. sikret Stenløse H.E.P. huset samt et kulturhus, og Egedal har som den eneste kommune i landet fået et rådhus, der er bygget sammen med et sundhedscenter.
“Du kan spørge mig, om jeg er tilfreds med min tid i politik, og så vil jeg svare: Ja, jeg er rigtig godt tilfreds,” smiler Willy Eliasen, inden han lidt efter rejser sig, galant holder døren og takker mange gange for kagerne.

Publiceret 31 January 2017 12:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV