Ny udvikling i regionens råstofplan for Egedal:

Grusgrav kan komme tættere på Ledøje by

Region Hovestaden har modtaget en ansøgning fra en borger i Ledøje Vest, som ønsker at få sin matrikel optaget i råstofplanen. Egedal Kommune og Ledøje Bylaug vil kæmpe imod

Af
Kenneth Tanzer

Kenneth Tanzer

Glæden var stor, da Region Hovedstaden for nylig droppede grusgrav-planerne ved Vindekilde i området mellem Søsum og Toppevad.
Også i den nordlige del af Ledøje kunne man ånde lettet op, da planerne om et graveområde blev taget af bordet.
Men for borgerne i Ledøje Vest er der i den grad langt mellem smilene.
Således har Region Hovedstaden valgt at bevare området i deres “Råstofplan 2016”, og nu kan det kommende grusgrav-areal endda blive større end først antaget.
Lokalavisen Egedal har nemlig fået indblik i et aktindsigt-svar fra Region Hovedstaden til Ledøje Vest-beboeren Tommy Norup. Her fremgår det, at en anden Ledøje-borger har ansøgt om, at der udarbejdes et tillæg til Råstofplan.
“Et tillæg ønskes således, at en del af matriklen nummer 60 i Ledøje by bliver optaget i råstofplanen,” skriver Region Hovedstaden.

Alvorligt for byen

Det fremgår ikke, hvor stort et område der er tale om, men under alle omstændigheder vil tillægget samlet set øge et kommende grusgrav-område i Ledøje Vest, ligesom det ifølge ovenstående skitse-tegning vil have en placering særdeles tæt på Ledøje by.
Hos Ledøje Bylaug er man bekendt med den nye ansøgning, og den bliver på ingen måde modtaget med glæde hos næstformand Morten Neergaard-Kofod.

Bekymring hos bylaug

“Hvis dette område bliver godkendt og kommer med i råstofplanen for Ledøje Vest, så står vi med et ganske alvorligt problem. Som jeg ser det, så kan dette tillæg give tilladelse til en grusgrav så tæt på byen, at det vil medføre konsekvenser. Blandt andet vil der være risiko for, at sand og grus vil blæse ind til byen,” siger Morten Neergaard-Kofod.
Han mener, at den nye ansøgning er en gave for regionen i deres bestræbelser på at finde nye graveområder.
“Når der ligefrem kommer en borger og tilbyder en del af sin matrikel til råstofplanen, så vil det ligne regionen dårligt, hvis de ikke kigger på det med stor interesse,” siger Morten Neergaard-Kofod, der dog understreger, at Ledøje Bylaug er mere end klar til at tage kampen op mod planerne.
“Vi er stor modstander af en grusgrav i vores by. Det har vi været fra starten, for vi forstår ikke, hvordan Ledøje Vest kan forblive i planen, når Vindekilde er taget af bordet, men nu må vi gøre alt for at forhindre det,” siger han.
Karsten Søndergaard (V), borgmester i Egedal Kommune, er også opmærksom på udviklingen i sagen.
“Jeg er netop blevet bekendt med ansøgningen, som jeg finder ærgerlig. Jeg kan sagtens forstå bekymringen hos både bylaug og beboere i området,” siger borgmesteren.
Hvad kan I som kommune gøre ved det?
“Det ved jeg ikke endnu, for sagen er som sagt helt ny for os, men vi vil naturligvis undersøge vores muligheder for at se, hvad vi kan gøre. Vi ønsker ikke grusgrave-områder i vores kommune, hvor det kan genere mennesker, så den nye udvikling i Ledøje Vest er helt klart et skridt i den forkerte retning.”
Samme holdning har Peter Hansen (F), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Egedal.
“Jeg kender ikke til den nye udvikling i Ledøje Vest, men hvis en lodsejer ansøger om et tillæg til råstofplanen, så skal vi som kommune også høres i sagen, for så er der jo tale om en helt ny situation,” siger Peter Hansen.

Publiceret 13 April 2017 06:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV