Egedal-borger bag 1.000 drab?

Overvejer udlevering til Rwanda

Anklagemyndigheden overvejer nu, om en 49-årig dansk statsborger skal udleveres til strafforfølgning i Rwanda. Manden er anholdt på baggrund af mistanke om folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden begået i 1994.
Den 49-årige mand, der ifølge Lokalavisens oplysninger er bosiddende i Egedal Kommune, blev tirsdag anholdt – mistænkt for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden. Det afrikanske land Rwanda har krævet ham udleveret til strafforfølgning for mulig deltagelse i folkedrabet, hvor mange hundredetusinde mennesker blev dræbt på få måneder i 1994.
Efter langvarig og grundig undersøgelse blev den 49-årige tirsdag pågrebet ved en planlagt anholdelsesaktion. Det oplyser senioranklager Martin Stassen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).
»Vi står her med en meget alvorlig straffesag. Den 49-årige er mistænkt for blandt andet at have deltaget i massakrer i en kirke og på et universitet, hvor flere end 1.000 mennesker ifølge udleveringsbegæringen blev slået ihjel. Det er et alvorligt indgreb at skulle sende en dansk statsborger til strafforfølgning i Rwanda. Men efter en meget grundig undersøgelse er det SØIKs vurdering, at der er grundlag for at udlevere ham,« siger senioranklager Martin Stassen.
Den anholdte bosatte sig i 2001 i Danmark, hvor han i 2014 fik dansk statsborgerskab. Senere samme år sendte Rwanda en begæring om udlevering.
Senioranklager Martin Stassen understreger,, at de danske myndigheder i denne form for udleveringssager ikke skal tage stilling til, om den tiltalte er skyldig i forbrydelsen, men i stedet alene vurdere, om betingelserne i udleveringsloven er opfyldt, og om den udleverede vil kunne få en retfærdig rettergang.
Ved redaktionens slutning sad manden fortsat i Grundlovsforhør ved REtten i Hillerød.

Publiceret 17 May 2017 12:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Lokalavisen Egedal
SENESTE TV