Læserbrev:

Enkesædet i Stenløse

Af Willy Eliasen, byrådsmedlem i Egedal Kommune og tidligere borgmester i Stenløse og Egedal Kommune

Hans Vest skriver den 11. juli i Lokalavisen om Enkesædet i Stenløse, da han opfatter det som misligholdt. Han slår videre til lyd for, at huset igen bør have bemalet bindingsværket, som det har været før.
Huset ejes af Egedal Kommune, tidligere Stenløse Kommune. Jeg var borgmester på det tidspunkt omkring 2003-5, da kommunens folk opdagede, at huset var alvorligt skadet p.g.a. forkert istandsættelse nogle år tidligere. Bl.a. havde man malet huset med plastmaling, hvilket er en dødssynd for et gammelt hus. Endegavlen mod kirken var ved at skride ud og situationen var alvorlig.
Vi gik i gang med at istandsætte huset, og da det er fredet, var vi forpligtet til at inddrage den relevante statslige myndig, som så vidt jeg husker var Kulturstyrelsen.
Styrelsen krævede, at huset blev bragt til sit oprindelige udseende, hvilket vil sige hvidkalket, som det er nu. At bemale bindingsværket er nemlig ikke en oprindelig sjællandsk måde at behandle huse på det tidspunkt, da huset blev bygget for ca. 200 år siden, blev vi belært om.
Den sjællandske måde er at ”kalke over stok og sten”, hvilket vil sige, at stokken er bindingsværket og stenene er murstenene, men det hele var hvidt, som det er nu.
Vi kæmpede en brav kamp, men fik simpelthen forbud mod at male det som det har været tidligere i vores tid. Nådigst måtte vil male vinduer og døre i en mørkegrøn farve og derfor ser det ud som det gør i dag.
Personligt foretrak jeg det malede bindingsværk, hvilket jeg stadig gør og er her enig med Hans Vest. Skulle nogen have lyst til at kaste sig ind i kampen som vi dengang gjorde i Stenløse Kommune, så bare mas på. Men jeg kender resultatet.
Jeg er ikke enig i, at huset er misligholdt, og ser man sig om i parken omkring huset, vil jeg påstå, at det simpelthen er et smukt anlæg, som vores materielgård holder på smukkeste vis. Også placeringen af den smukke skulptur af den siddende kvinde, har højnet parken.

Publiceret 14 July 2017 07:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Lokalavisen Egedal
SENESTE TV

Læserbrev:

Store forskelle på offentlige lønninger i Egedal

Af Jens Holst, Hyldekær 55, 2765 Smørum. I forbindelse med den indeværende krise på det offentlige arbejdsområde, hvor vi i skrivende stund ikke kender udfaldet af konflikten, så dukker der hele tiden interessante informationer op om de offentlig ansattes løn og arbejdsvilkår. Der har fra den ene side været ført påstande om, at de offentlig ansattes lønninger er steget mere i forhold til de private. Og det viser sig desværre, at Sofie Løhde har ret: Nogle journalister har sat sig for at undersøge, hvilke offentligt ansatte som er højst lønnet, en top 100 liste. Og gæt hvem som kommer ind på en suveræn førsteplads, foran kommunaldirektørerne fra Århus, Odense og København. Med en årsløn på 2,6 mill ligger vores mand forrest i feltet, knap 0,4 mill foran Odenses. Egedal Kommune har ry for ikke at være lønførende, når det gælder aflønning af lærere, pædagoger, sosu’er mm, men her har man altså valgt at gøre en undtagelse. Selvfølgelig skal man starte et sted, så jeg vil som læreransat håbe på, at det snart drypper lidt på degnen....