Ex-minister:

“Egedal hænger ikke sammen”

“Man har ikke fået styr på kommunen efter sammenlægningen,” siger Smørum-borger og tidligere minister Poul Nielson, der også kritiserer sine egne partifæller

Af
Finn Due Larsen

Finn Due Larsen

“Ja, nu sidder vi så her i udkants-Egedal.”
Ordene falder med et lille, skævt smil henover kaffen på Restaurant Kongemosen i Smørum, hvor Lokalavisen har sat Poul Nielson stævne til en snak om den by, han har boet i siden 1973, og den kommune der siden 2007 har heddet Egedal.
Vi har ikke siddet længe ved kaffen, før snakken er i gang, og det er helt tydeligt, at han har meget på hjerte.
Den 74-årige, tidligere minister i både Anker Jørgensens og Poul Nyrup Rasmussens regeringer og forhenværende EU-kommissær er ellers mest kendt for sin viden og holdninger til indenrigs-og udenrigspolitik.
Men det er tydeligt, at han også brænder for sit lokalområde.

Borgernære områder

“Infrastrukturen her i Smørum er helt gal. Det virker som om der er et jerntæppe mellem Smørum og alt det, der ligger i Ballerup. Ingen parkering til os på sydsiden af Måløv Station, og beboerne ved Kong Svends Høj kan ikke køre direkte til Kildedal Station. Erantishaven og Hindbærvangen er en trafikal skandale. Der er ikke belysning på Skebjergvej ind mod Ballerup. Afledningen af overfladevand til Værebro Å har ikke fulgt med byudviklingen.”
Så vidt Smørum. Men også hvad angår Egedal kommune som helhed, bliver der rystet på hovedet over kaffen.
“Det er de borgernære områder, der er det svage punkt. Skoler, daginstitutioner m.m. er afgørende for kvaliteten af lokalsamfundet. Og Egedal består af en række lokalsamfund. Det er ikke en by - og skal heller ikke være det”, siger Poul Nielson og nipper til kaffen.
“Nu kan man så læse i jeres avis, at det er administrationen, der foreslår at lukke og sammenlægge biblioteker og kulturhuse. Det er symptomatisk for en politisk ledelse, der spiller i baghånd”, lyder bredsiden.

Anker Jørgensens regering i 1979, hvor Poul Nielson (th.) blev energiminister. Foto: Polfoto.

Anker Jørgensens regering i 1979, hvor Poul Nielson (th.) blev energiminister. Foto: Polfoto.

’Desorganiseret sammenrend’

Skal den erfarne politiker finde en forklaring på de mange spareøvelser i Egedal peger han på kommunesammenlægningen.
“Egedal er et desorganiseret sammenrend. Der er et skisma mellem den decentrale struktur med mange egentlige lokalsamfund og drømmen om at Egedal skal ligne alle andre “rigtige” byer. Det skisma løses ikke ved at man betaler et konsulentfirma for at lave en branding af kommunen. Det er noget, de folkevalgte skal kunne klare selv. Det er jo det, vi vælger dem til”, siger han, og fortsætter:
“Først var det helt fint med tre rådhuse; it-løsninger gjorde dette OK. Så skulle det hele alligevel samles ét sted i en kolos, der signalerer storhed og autoritet snarere end venlighed og noget, der er nem adgang til.”

Som udviklingsminister i 1999, hvor Poul Nielson viser præsident Yasser Arafat rundt i Tivoli. Foto: Polfoto.

Som udviklingsminister i 1999, hvor Poul Nielson viser præsident Yasser Arafat rundt i Tivoli. Foto: Polfoto.

Mere kant. tak

Efter en sådan bredside mod en kommune med borgerligt styre kunne man måske få den tanke, at den erfarne socialdemokrat bare er ude med riven i et kommunalt valgår for at hjælpe sine egne.
Men så kan man godt tro om igen. For de lokale partifæller har Nielson også et kritisk øje til:
“De er sat i en situation, hvor der er borgerligt flertal, og hvor man må søge indflydelse på de vilkår. Det er forståeligt nok. Men jeg har også sagt, at en vis markering af uenighed, noget mere kant, er nødvendig for at folk kan se forskel. Det er lidt som om hele byrådet er en klub.”

Avisen mødtes over kaffen på Kongemosen med Poul Nielson.

Avisen mødtes over kaffen på Kongemosen med Poul Nielson.

Valgte familien

“Har du aldrig selv overvejet at gå ind i kommunalpolitik?”
“Da jeg kom tilbage fra Bruxelles i 2004 var der lidt snak om det. Men jeg ønskede at prioritere familien efter årene som politiker.”
Poul Nielson er faktisk vældig tilfreds med at bo i Smørum:
“Det er et område med ro og fred og på den måde et godt sted at bo. Skal jeg fremhæve noget specielt bliver det den gode oplevelse jeg har fået som medlem af Smørum Bordtennis Klub. En typisk lille velfungerende klub, der fortjener flere medlemmer.”
Som det allersidste har Nielson her i det kommunale valgår en opsang til alle os vælgere:
“Jeg forarges over tendensen til at rakke ned på dem, der har modet og energien til at stille op i politik. Det er noget, vi skal respektere og værne om.”

Blå bog

Poul Nielson var S- folketingskandidat i Ringkøbingkredsen fra 1968, i Fredericiakredsen fra 1969. Han kom første gang i Folketinget ved valget i 1971. og var energiminister i Anker Jørgensensen regering fra 1979-82.
Han var minister for udviklingsbistand i Poul Nyrup Rasmusssens regering fra 1994-99. I årene fra 1999-2004 var han EU-kommisær for udviklingsbistand.
Poul Nielson har boet i Smørumnedre siden 1973.

Publiceret 08 August 2017 06:00

SENESTE TV