Kondom-kampagne rammer Egedal:

Der skal mere fokus på sikker sex

For hver 1000 unge mellem 15 og 29 år i Egedal Kommune fik 21,7 konstateret klamydia i 2016, viser incidenstallet fra Sundhedsstyrelsen, som nu sætter ind med kampagnen “kun med kondom”

Det er en myte, at din partner siger nej til sex, hvis du bringer K-ordet på bane. For kondomet er ikke en dealbreaker for unge. Tværtimod.
I en ny undersøgelse, Sundhedsstyrelsen har foretaget blandt de 15-29-årige, giver 68% af de adspurgte unge udtryk for, at de altid eller for det meste ville bruge kondom med en ny partner, hvis valget udelukkende var op til dem. Kun 14% siger, at de sjældent eller aldrig ville bruge kondom med en ny partner, hvis valget udelukkende var op til dem.
Alligevel brugte 43% ikke kondom, sidste gang de havde sex med en ny partner, og 75% af de unge har haft ubeskyttet sex mindst én gang.
“Udfordringen er, at mange i virkeligheden gerne vil bruge kondom, når de har sex med en ny partner. Men enten får de ikke kondomet med sig, når de går i byen, eller også får de det alligevel ikke på, når det kommer til stykket,” siger Ingeborg Mark Jacobsen, fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.
“Vi vil gerne udrydde nogle af de myter, der er omkring brugen af kondom. 63 % af de unge svarer, at de tror, at flertallet af unge mænd ikke er interesseret i at bruge kondom med en ny partner. Men faktisk siger 63 % af de adspurgte unge mænd, at de altid eller for de meste ville bruge kondom med en ny partner, hvis det udelukkende var op til dem selv,” siger han.

Egedal under landssnit

Derfor sætter Egedal Kommune i samarbejde med Sundhedsstyrelsen fokus på sikker sex, når Kun med Kondom-kampagnen kører i uge 37-39.
At der er brug for en vaneændring blandt de unge, vidner de seneste klamydiatal også om. Forekomsten af klamydia blandt de 18-23-årige er stigende.
For hver 1000 unge mellem 15 og 29 år i Egedal Kommune fik 21,7 konstateret klamydia i 2016. I 2015 lå det tal på 18,3. På landsplan lå incidenstallet i 2016 på 26,3.
“Meget kan tyde på, at den viden om sikker sex, de 15-årige har, måske ikke bliver siddende, når de flytter hjemmefra. Undersøgelsen peger i hvert fald på, at de 15-17-årige er mere bevidste om brugen af kondom end de ældre grupper,” siger Ingeborg Mark Jacobsen, fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen og fortsætter:
“Undersøgelsen indikerer også, at jo ældre man er, jo mere sjusker man med brugen af kondomet. Men sagen er, at mange unge godt kender til konsekvenserne af ikke at bruge kondom. 73% af kvinderne i vores undersøgelse ved godt, at man i værste fald risikerer at blive ufrivilligt barnløs, hvis man smittes med klamydia og ikke bliver behandlet.”
“Kun med Kondom-kampagnen” kører over hele landet i perioden 8.-29. september. Over 800 unge fra hele landet har meldt sig som frivillig til kampagnen. De er som Wingmates klar til at dele gratis kondomer ud og opfordre andre unge til at huske kondomet.

Publiceret 06 September 2017 00:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV