Andrews store succes:

Fra Congo til Smørum

Begge parter skal give noget, for at integration kan lykkes, lyder erfaringen fra Andrew og hans kontaktperson, Martin

Af
Finn Due Larsen

Finn Due Larsen

Andrew Mulunda smiler og griner meget, når han taler. Humøret er højt, og overskuddet stort.
Det er svært at forstå, når han fortæller om alt det han har været igennem. Lidelser og prøvelser i et kun 24-årigt liv, der virker langt væk fra de fleste af os danskeres velkendte tilværelse.
Andrew fortæller om en opvækst i et konfliktramt Congo, hvorfra han som lille måtte flygte sammen med sin familie. Flugten gik over afrikanske nabolande, inden han landede i en FN-flygtningelejr i Zambia.
Her opholdt han sig i 16 år, og beretter om en tilværelse i en evig kamp. Andrew var plaget at alvorlig sygdom, og via det specielle program for kvoteflygtningen og via UNHCR, fik han mulighed for at komme til Danmark for at blive behandlet.
Her bragte skæbnen ham til Egedal, hvor han gennem flygtningenetværket mødte Martin Thestrup Andersen.
Det er i hans have, vi sidder bænket på en varm sommerdag.
Vi er her, fordi vi har hørt, at Andrew og Martin har skabt et lille stykke vellykket integration sammen.
For at finde et konkret eksempel på noget af det, der har gjort at Egedal, som tidligere omtalt, er blevet rost for sin integrations-indsats.

Matador og flæskesteg

I halvandet år har de to nu været tæt forbundne. Andrew bor i den pavillon i Smørum, der er bygget til flygtninge fra en række forskellige lande, og Martin er fuld af lovord om Andrews engagement:
“Han har på sprogskolen arbejdet med Matador-serien, som de har set flere afsnit, og han har været med til en rigtig dansk juleaften hvor han har spist flæskesteg, været med i teatret, ved Ishøj Strand, spillet golf, set Møn og Lolland, og meget andet. Han har tilegnet sig meget af sproget allerede, og han er meget nysgerrig på vores historie”, siger Martin Thestrup Andersen.
Andrew har flittigt passet sin sprogskole, og har nu fået job i en kantine på et gymnasium. Han tager troligt bus og tog frem og tilbage:
“Halvanden time hver vej. Tog og bus, tog og bus”, fortæller han med et smil.

Netværk med erfaring

At det på halvandet år er udviklet sig så godt for Andrew, mener han selv både kan tilskrives kommunens og Martins og det øvrige flygtningenetværkets indsats på den ene side - og hans egen tilgang på den anden.
“Begge dele er vigtigt. Flygtningevennerne er modne og erfarne mennesker, der er meget engagerede og tit kommer til pavillonen og spørger hvordan vi har det”, lyder rosen fra Andrew, og Martin tilføjer:
“Fra kommunens side er der stor opbakning. Borgmesteren nævnte os i sin grundlovstale, og han spørger tit hvordan vi har det.”
Men Andrew har i den grad også selv gjort meget, fastslår hans kontaktperson:
“Han har sjældent afvist, når jeg er kommet med nogle ideer og forslag.”
Det nikker Andrew til:
“Man må nogle gange lave kompromisser. Noget jeg måske ikke har så meget lyst til, det gør jeg alligevel. Og så kommer der noget godt ud af det alligevel, og du møder nogle gode mennesker. Jeg fik for eksempel en praktikplads efter et arrangement i Stenløse Kulturhus for unge i Egedal”, fortæller han.
For meget er naturligvis markant anderledes i Danmark end i hjemlandet Congo, og meget har Andrew skullet vænne sig til.
“Du har en stor frihed her til at gøre hvad du vil. I Congo er der meget, man ikke må. Og vores levealder er slet ikke så høj som jeres”, fortæller Andrew.
I Congo regnes 45-50 år som en høj alder, så det var nærmest et chok for ham at møde en aktiv og glad 93-årig kvinde.
“I Congo ville man tro det var heksekraft, der var skyld i så høj en levealder!”.
Andrew håber nu, at han kan tjene så mange penge op, at han kan ændre på sin boligsituation. For selv om han er taknemlig for, at der blev bevilget en bolig til ham i pavillonen i Smørum, så er der også udfordringer ved at bo her, med flere nationaliteter samlet:
“Jeg håber at kunne få råd til min egen lejlighed”, siger han - inden han sammen med Martin hejser Dannebrog op i flagstangen.
Man kan læse mere om Egedal Flygtningenetværk og melde sig som frivillig på hwww.egedal-flygtningenet.dk.

Publiceret 07 September 2017 00:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV