Læserbrev:

Vi skal have flere pædagoger i vores dagtilbud

Af Helle Anna Elisabeth Nielsen, bestyrelsesmedlem i Forældrenes Landsforening (FOLA) og byrådskandidat for Radikale Egedal

Gennem de sidste tre valgperioder er der er blevet sparet og sparet og sparet på vores mindste borgere i kommunen.
Det værste er naturligvis ikke at børnene har oplevet ture og fødselsdagsbesøg ud af huset er blevet skåret væk, eller at deres stressede forældre selv skulle have bleer med, at der ikke blev indkøbt legetøj eller at der ikke var ”ressourcer” til at sørge for vand til maden, så den også skulle medbringes hjemmefra på plastikflaske.
Det helt afgørende og kritiske er, hvis der mangler voksne når børnene har brug for at blive trøstet eller tørret eller set efter på legepladsen. Især i ydertimerne er de voksne væk. En undersøgelse blandt pædagoger har vist at pædagogerne ofte oplever at stå alene med op til 17 børn. Alene med 17 små børn! Det er helt uacceptabelt.
Og hvorfor nu det? Jo, det er en del af vores natur, faktisk en medfødt funktion små børn har, at knytte sig til andre mennesker. Og det er i kontakten med en voksen barnet har tillid til, at det kan lære f.eks. at holde impulser tilbage.
Det er her de lærer noget af det, som vi nu så moderne kalder ”robusthed”. Det er med en faglig dygtig pædagog de kan lære at ”komme igennem og ud på den anden side” når de oplever sorg, smerte og vrede samt lærer at håndtere egne og andres følelser.
Og det er selvsagt en meget begrænset mulighed en pædagog eller medhjælper har, for at skabe denne tillidsfulde kontakt med barnet i den svære situation, når der står 16 eller bare 6 børn rundt om og også gerne vil have en kontakt. Det kræver overskud. Og det er vigtigt at pædagogen selv er i balance for at kunne støtte et barn til at komme dertil.
Balancen er for presset. Det kan ikke undgås at der er børn der svigtes, og også i vores kommune er der pædagoger der er blevet sygemeldte eller har sagt op i frustration over ikke at kunne slå til. Det kan vi ikke være bekendt over for hverken børn, pædagoger eller forældre. Børnene kan ikke selv sige fra. Det er vores opgave som voksne.
Vi skal give pædagogerne mulighed for at drage omsorg og være nærværende tilstede, så en god udvikling kan finde sted hos det enkelte barn. Det kræver flere pædagoger. Og det kræver vi som voksne tager ansvar og siger fra over for de alt for ringe vilkår, vi alt for længe, har budt vores børn.

Publiceret 04 November 2017 06:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV