Egedal Autismeforening:

36 børn har haft skolevægring i 2016/17

Egedal Autismeforening konkluderer i ny undersøgelse, at kun fem ud af 36 Egedal-børn med skolevægring var kommet i trivsel igen i skolen ved skoleårets udløb

Af
Kenneth Tanzer

Kenneth Tanzer

36 børn har haft skolevægring i Egedal i skoleåret 2016/2017.
Det viser en ny undersøgelse fra Egedal Autismeforening.
“Det er et voldsomt højt tal. Vi havde ikke forventet at finde så mange, især fordi vi jo ikke er i kontakt med alle forældre i Egedal,” siger Søren Hytholm Jensen, der er formand for Egedal Autismeforening.
Undersøgelsen viser endvidere, at ud af de 36 børn med skolevægring, så er det blot fem af børnene, der ved skoleårets udløb var kommet i trivsel i skolen igen.
“Det skal vi gøre meget bedre. Konsekvenserne af skolevægringen for barnet og familien er massive. Det påvirker barnet fagligt og socialt, og familien går ned med stress. Flere af forældrene i undersøgelsen har mistet deres arbejde. Skolevægringen får omfattende og gennemgribende konsekvenser for familien,” siger Søren Hytholm Jensen i en pressemeddelelse.
Flertallet af børnene i undersøgelsen har haft langvarig skolevægring, der har strukket sig over flere år. Alligevel viser undersøgelsen, at familierne ikke oplever at få hjælp.
Således udtaler én forældrene følgende:

Tages ikke alvorligt

“De informationer vi forældre kommer med tages ikke tilstrækkeligt alvorligt. PPR er helt fraværende. Vi kender ikke navnet på vores søns PPR-psykolog. Skoleledelsen forholder sig passivt. Der er ingen reaktion på vores søns høje fravær.”
“Det er helt uacceptabelt. Hovedparten af børnene i undersøgelsen har diagnoser som ADHD, angst og autisme. Det er børn, der har behov for behandling. Skolerne bliver nødt til at inddrage den nødvendige ekspertise,” siger Søren Hytholm Jensen.
Undersøgelsen viser også, at i 42 procent af sagerne viste børnene tegn på mistrivsel i mere end et år før skolevægringen.
“Det burde på alle mulige måder have været muligt at fange skolevægringen i opløbet,” udtaler Søren Hytholm Jensen og fortsætter:
“Når et barn har fravær, der overstiger 15 skoledage på et år, så har barnet ifølge lovgivningen ret til sygeundervisning. Når det drejer sig om skolevægring, kan den undervisning gives i hjemmet. Alligevel viser vores undersøgelse at kun 4 ud af de 36 børn, har fået den undervisning de har ret til. Det er alvorligt at skolerne ikke følger lovgivningen på det her område. Børn der i forvejen er udsatte bliver ekstra udfordrede ved at de udover deres skolevægring også får et fagligt efterslæb.”
Carina Buurskov (V), formand for Formand for Børne- og Skoleudvalget i Egedal Kommune, er ikke tilfreds med resultatet af undersøgelsen.
“Der er plads til forbedring. Jeg ville ønske, at flere end fem børn var kommet tilbage i skolen. Når det er sagt, så kan vi bruge de fem børn som pejlemærke på, hvordan vi skal gribe indsatsen an. Det er fem positive historier, som vi kan tage ved lære af i forhold til at hjælpe andre børn på rette vej,” siger Carina Buurskov.

Skal tage hånd om børn

Hun understreger, at tallene fra Egedal Autismeforening ligger tæt på de tal, som hun er blevet oplyst.
“Den 1. juni 2017 havde vi 22 børn, som ikke var kommet tilbage til skolen, mens 15 børn var kommet delvist i skole igen. Når man ser på de tal, så ligger der naturligvis en opgave i at tage hånd om de 22 børn og deres familier, for det her handler ikke kun om det enkelte barn. Det rammer ofte en hel familie,” siger Carina Buurskov til Lokalavisen Egedal.

Publiceret 06 November 2017 05:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV