Sundhedsplejersker hjælper med integrationen i Egedal

Flygtningeprojekt i Egedal viser, at sundhedsplejersker er godt for integrationen

Sundhedsplejersker spiller en vigtig rolle som brobyggere til det danske samfund for flygtninge i Egedal Kommune.
Det viser et integrationsprojekt, som Nordea-fonden støtter med 21 millioner kroner.
En række flygtningefamilier i Egedal Kommune har i løbet af det seneste halve år nemlig fået ekstra hjælp af sundhedsplejersker til at blive integreret i det danske samfund. Der er tale om flygtningefamilier fra blandt andet Syrien, Somalia og Eritrea, som har børn under seks år, og som har fået permanent opholdstilladelse i Danmark. De indgår i projektet 'Sundhedsplejersker styrker integration'.
Projektet ventes frem til 2020 at komme mindst 10.000 børn i 2.400 flygtningefamilier fra 52 kommuner til gavn. Sundhedsplejerskerne kommer på kurser, hvor de får en kulturforståelse, der klæder dem på til at understøtte integration. Egedal og 15 andre kommuner deltager i projektet som pilotkommuner. Sundhedsplejerskerne i pilotkommunerne er netop blevet efteruddannet og tilbyder som noget ekstra flygtningefamilierne såkaldte besøgspakker.
Besøgspakkerne indebærer, at sundhedsplejerskerne giver flygtningefamilierne mulighed for at få udvidede hjemmebesøg af op til to timers varighed og med forskellige temaer som opdragelse, kønsroller, tilknytning, sprogudvikling, sund kost, motorik samt dagtilbud og overgang til skole i Danmark.

Brobyggere

”De generelle erfaringer er, at det gavner integrationen, når sundhedsplejersker i en periode agerer brobyggere til det danske samfund for flygtningefamilier. Indsatsen fremmer særligt sundhed og trivsel for børnene,” siger Ann Marie Milland, der er sundhedsplejerske i Egedal Kommune.
I integrationsprojektet støtter sundhedsplejerskerne flygtningefamilierne til at få opbygget et netværk – eksempelvis gennem tilbud om at komme til åbent hus, hvor andre småbørnsfamilier også kommer. På den måde bliver der dannet venskaber, og det danske sprog bliver trænet.
”Helt konkret giver vi flygtningefamilierne mulighed for at få en sundhedsplejerske som sparringspartner på deres vej til inklusion i det danske samfund. Sundhedsplejerskerne guider også flygtningefamilierne i overgangskost i form af kulturelt tilpassede opskrifter og giver viden om, hvor de kan handle ind, så vi sikrer barnets sundhed,” påpeger Ann Marie Milland.

Publiceret 09 November 2017 00:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV