Selvfølgelig har der været bump på vejen, men i det store og hele er det gået godt, siger Frank og Susanna Malena Müller. Her foran butikken i Egedal Centret. Foto: due.

Selvfølgelig har der været bump på vejen, men i det store og hele er det gået godt, siger Frank og Susanna Malena Müller. Her foran butikken i Egedal Centret. Foto: due.

Mød parret bag Müller's Guldsmedje:

Sammen om smykker og ure i 20 år

Parret bag Müller’s Guldsmedje, der råder over fire butikker, kan fejre rund dag med en god portion tilfredshed

Af
Finn Due Larsen

Finn Due Larsen

I perioden omkring 1998 traf Susanna og Frank Müller en række afgørende beslutninger.

De blev gift, stiftede familie og flyttede til Veksø. Og så åbnede de sammen en guldsmedebutik i det der dengang hed Stenløse Centret, i dag Egedal Centret.

Det blev begyndelsen til Müller's Guldsmedje, som dermed nu kan fejre 20-års jubilæum.

En beslutning, der kom sig af, at Frank havde sin egen guldsmedebutik på Peter Bangs Vej, og Susanna, der egentlig var uddannet sygeplejerske, besluttede at skifte spor og slå ind på samme vej.

De udvalgte sig Stenløse som afsæt, og de fik en flyvende start. Faktisk gik det så godt, at de to år efter kunne åbne butik i Frederikssund, og fire år senere, i 2002, i Roskilde.

I 2015 blev udvidelserne fuldendt, til en butik på Frederiksberg.

“Men nu skal vi heller ikke have flere butikker”, slår Susanna Malena Müller fast, mens vi er bænket til en snak i baglokalet i Egedal Centret, i anledning af 20-års jubilæet til juni.

Her gør hun og Frank status med et lille, tilfreds smil på læben. Årene er i det store og hele gået godt for parret, der nu er chefer for i alt 25 medarbejdere i de fire butikker.

Stor udfordring

“Men starten var da en stor udfordring. Vi lagde ud med at renovere hele butikken, fra ende til anden”, fortæller Frank Müller.

Indenfor det første år blev omsætningen tredoblet, og det gav blod på tanden til udvidelsen i Frederikssund. Her var mønsteret lidt det samme, en hård start, men i løbet af det første år en mangedobling af omsætningen.

“Vi startede i gågaden i Frederikssund, hvor vi overtog fra en ejer, der havde haft forretning der i 60 år. Også her rev vi det hele ned og indrettede alt på ny. Senere flyttede vi ind på Sillebroen”, fortæller Frank Müller.

Butikken i Roskilde kom på plads i det nyoprettede Ro's Torv, og her var arbejdsbetingelserne lidt anderledes. Men alt i alt vil de beskrive årene som succesfulde, og de kan konstatere, at de er noget så sjældent som en kæde i en branche, der ellers mest er præget af enkeltbutikker.

“Det kan da godt være, det lyder lidt rosenrødt, men vi synes faktisk det er gået godt. Men selvfølgelig har der da været bump på vejen”, siger Susanne Malena Müller.

“Vores største udfordring kom med finanskrisen i 2008”, siger Frank.

“Vi måtte afskedige nogle fuldtids-medarbejdere og selv have fat i det hele.”

Han nævner også stigende huslejepriser som en af de største udfordringer.

“Men jeg har det sådan, at jeg elsker mit arbejde. Og så føles det altså ikke så tungt”, siger Susanna.

“Men starten var da en stor udfordring. Vi lagde ud med at renovere hele butikken”, fortæller Frank Müller, her ved butikken på Sillebroen. Foto: Henrik Gregersen.

“Men starten var da en stor udfordring. Vi lagde ud med at renovere hele butikken”, fortæller Frank Müller, her ved butikken på Sillebroen. Foto: Henrik Gregersen.

Nettet har ændret meget

Meget har naturligvis forandret sig gennem de 20 år. Kunderne handler på en anden måde, og har andre ønsker og behov end tidligere.

“Nettet har ændret meget, bare inden for de seneste fem år. Det store udbud her gør, at flere handler internationalt, og kundernes ønsker er mere specifikke. De går mere efter mærkenavne”, siger Susanna, og Frank supplerer:

“Det sker oftere i dag, når folk kommer ind i butikken, at de har tjekket nogle varer ud på nettet, som de gerne vil høre om vi har. Opgaven for os i dag er at tilrettelægge butikken på en måde, så den skiller sig ud fra mulighederne på nettet. Men det er jo en udfordring, der er ens for mange butikker.”

En anden stor udfordring er det stigende antal indbrud og tricktyverier mod guldsmede.

“Vi skal sikre vores butik bedre, det er der ingen tvivl om”, siger Susanna, der som den mest ubehagelige hændelse tænker tilbage på et voldsomt rambuk-tyveri mod butikken i Egedal Centret i 2009.

“Her smadrede nogen en bil direkte ind i bagvæggen, og væltede hele muren til baglokalet.”

Til gengæld fremhæver hun, at butikken har været forskånet for røverier, en form for forbrydelse, som trods alt regnes som mere alvorlig end indbrud og tricktyverier.

Meget er dog stadig også ved det samme. Værkstedet i Roskilde er stadig stedet, hvor produktionen er samlet:

“Værkstedet er “rygraden” i vores forretning”, siger Frank.

Parret gør en stor dyd ud af hele tiden at holde sig opdateret på det nye i branchen. Det bringer dem blandt andet til rejser til messer i Østen - Bangkok og Hong Kong.

Knokler mange timer

Hvad der heller ikke har forandret sig, er parrets arbejdsindsats. De knokler stadig mange timer om ugen - Frank gætter på 50-60 timer.

“Men nu er børnene så store - to er fløjet fra reden, mens den yngste bor hjemme endnu - så vi har mere tid og overskud til arbejdet. I starten var det da hårdt også at skulle få familielivet til at gå op”, siger Susanna.

De kan konstatere, at interessen er gået videre til anden generation, da en voksen datter er i fuld gang med at blive udlært som guldsmed.

Publiceret 15 May 2018 06:00

SENESTE TV