Det er syvende år i træk, at ’Svenske Slaget i Smørum’ fylder det grønne område bag Kulturhuset i Smørum. Foto: Egedal Kommune

Det er syvende år i træk, at ’Svenske Slaget i Smørum’ fylder det grønne område bag Kulturhuset i Smørum. Foto: Egedal Kommune

Snart går det løs:

Egedal slår gylden mønt på “Svenske Slaget”

Årets folkelige renæssancefestival “Svenske Slaget i Smørum”, får på søndag sin helt egen gyldne møntfod, men publikum kan også fornøje sig med rollespil, krigsskueplads og helstegt pattegris

Hvad kan man få med sig hjem fra en herlig sommerdag på græsset bag Kulturhuset i Smørum, hvor “Svenske Slaget” hvert år udspiller sig – udover en masse fantastiske oplevelser med familie og venner, selvfølgelig?

Du kan få din helt egen guldmønt, en vaskeægte Egedaler.

Egedal Kommune, der står bag den populære renæssancefestival, har nemlig fået fremstillet sin egen møntform, så børn og voksne der besøger det nye møntværksted kan slå sin egen værdifulde guldmønt i ægte messing.

“For bare 10 kroner kan man slå sig en gylden Egedaler, der får præget Svenske Slagets historiske mindesten på den ene side og kommunens smukke våbenskjold på den anden. I 1600-tallet kunne man købe et helt får eller en tønde korn for en rigsdaler, men her på markedspladsen har Egedaleren den unikke høje værdi, at den vil minde dig om alle de oplevelser, du får på festivalen sammen med dine børn, venner og familie,” siger arkiv- og museumsleder, Rolf Kjær-Hansen og tilføjer:

Syv år med tjubang

“Og så kan du bruge den som polet i supermarkedernes indkøbsvogne.”

Det er syvende år i træk, at 'Svenske Slaget i Smørum' fylder det grønne område bag Kulturhuset i Smørum. I år sker det søndag den 27. maj, hvor der er gratis adgang fra kl. 11.30 til 16.00.

Festivalen tager udgangspunkt i en lokalhistorisk begivenhed fra 1659, hvor en gruppe modige bønder fra Smørum nedkæmpede en gruppe grumme svenske lejesoldater, der hærgede og plyndrede området under den svenske konge Karl Gustavs belejring af København.

I år bliver der endnu mere livagtigt totalteater rundt omkring på pladsen mellem alle boderne, når et større hold af professionelle skuespillere fra Action Art i Værløse – med og uden heste - vil agere bønder og lejesoldater, der udfordrer hinanden.

Ti skuespillere er med

Action Art var også med til at levendegøre Svenske Slaget sidste sommer og har tidligere deltaget i store opsætninger på steder som Kronborg, Tøjhusmuseet og Bornholms Middelaldercenter.

“Vi glæder os vældig meget til at genbesøge Svenske Slaget i Smørum. I år stiller vi med hele 10 skuespillere, der vil blande sig med publikum og skabe små scener, der på sjov og overraskende vis, refererer til de dramatiske lokalhistoriske begivenheder. Desuden vil der være fine damer til hest og flotte kavalerer, der laver forskellige 'krigsøvelser' på hesteryg, fortæller chef for Action Art, Tina Robinson, i en pressemeddelelse.

Udover skuespillerne fra Action Art vil der som altid være en større soldaterlejr, hvor både The Armoury, Sjællandske Musketergarde, Skånes Caroliner og tyske lejesoldater får hjælp fra Hjemmeværnet til at sætte ekstra meget fut i sagerne, når det store slag 'Stormen på København i 1659' bliver genopført.

Stor markedsplads

Markedspladsen bliver desuden fyldt med telte, hvor der vil blive smedet, sunget, spillet, skåret i læder og leget med plantefarver. Børnene kan eksempelvis blive dragon i Smørums bondehær, kæmpe mod ligeværdige modstandere i rollespils-arenaen eller ride på ponyer rundt om pladsen.

Festivalen bliver skudt i gang kl. 12 af borgmester Karsten Søndergaard (V) og kultur- og erhvervsudvalgsformand, Charlotte Haagendrup (K), men allerede kl. 11.30 åbner madboderne med helstegt gris og håndbrygget øl. Man kan som altid også medbringe sin egen mad og drikke og holde familiepicnic i det grønne.

Publiceret 18 May 2018 06:00

SENESTE TV