"Da vi krydsede broen ind til Bosnien, blev vi mødt af smadrede biler og bombede huse. Jeg nåede da også at tænke "hvad fanden laver jeg her", siger Flemming Michelsen. Fotos: KT

Flemming fra Ølstykke har været udsendt i Bosnien og Kosovo:"Jeg kan stadig huske den flyvende håndgranat"

48-årige Flemming Michelsen fra Ølstykke har i tre omgange stået ansigt til ansigt med krigens rædsler - onsdag var han én af flere tidligere udsendte, som blev hyldet på Egedal Rådhus

Af
Kenneth Tanzer

"Havde jeg ikke haft en søn, så var jeg taget af sted igen. Det er helt sikkert."

Ordene fra Flemming Michelsen falder tydeligt og uden den mindste tøven. Det stålfaste blik i hans øjne fortæller samme historie.

Her er en mand, som med stolthed har tjent Danmark ude i den store verden - først i Bosnien og siden i Kosovo.

Den 48-årige Ølstykke-borger, som onsdag morgen var med til Egedals markering af den nationale flagdag for landets udsendte, sætter gerne flere ord på sine tanker.

"Det var det hele værd at være udsendt, og jeg kan godt forstå de folk, som vælger at gøre det igen, men som sagt har jeg en familie og en søn at tænke på nu. Jeg vil ikke udsætte dem for en ny periode med usikkerhed og afsavn," siger Flemming Michelsen.

I 1997 var han udsendt som kok i den danske militærlejr i Bosnien, og året efter var han tilbage i Bosnien for at sætte et feltkøkken op - to udsendelser, som i den grad har printet sig fast på nethinden.

Lavede mad til soldaterne

"Det var første gang, at Danmark sendte et køkkenpersonale-hold af fagudlærte ned til de danske soldater i et krigshærget land, men det faldt i god jord. Jeg lavede velkendte danske retter som frikadeller, flæskesteg og krebinetter til over 450 danske soldater, og netop genkendeligheden af maden skabte en unik stemning i lejren, hvor sammenholdet var meget stort," siger Flemming Michelsen, der fik sig et chok på busturen mod lejren i Bosnien.

"Da vi krydsede broen ind til Bosnien, blev vi mødt af smadrede biler og bombede huse. Alt var ødelagt, og jeg nåede da tænke "hvad fanden laver jeg her", men jeg fandt mig til rette. I spisestuen og køkkenet, hvor jeg primært befandt mig, følte jeg mig fri, men udenfor lejren var jeg i uniform med hjelm og gevær. Det var en vild oplevelse i de seks måneder, men hver dag følte jeg, at jeg var med til at gøre en forskel," siger Flemming Michelsen, der i 2001 blev sendt med livgarden til Kosovo for at hente materialer - en seks uger lang opgave.

"Kosovo var rendyrket krig og blodig alvor. Jeg kan stadig huske den flyvende håndgranat, der blev kastet mod vores lejr," siger han.

Hvad var det værste ved den udsendelse?

"Helt klart det at være væk hjemmefra. Savnet var stort og især min mor var bekymret, men når man er der, så når man ikke at tænke så meget."

Hvilken forfatning kom du hjem til Danmark I?

"Jeg kom hverken hjem med fysiske eller psykiske mén, men jeg mærkede et tomrum, da hverdagen meldte sig. Pludselig var man væk fra vennerne, sammenholdet og følelsen af at gøre en forskel. Jeg havde ikke lyst til at tage på arbejde, så jeg skulle lige finde mig selv, men i dag trives jeg rigtig godt og er mental stærk. Jeg har været otte år i forsvaret og jeg nyder livet."

"Jeg kom hverken hjem med fysiske eller psykiske mén, men jeg mærkede et tomrum, da hverdagen meldte sig," siger Flemming Michelsen.

Publiceret 11 September 2018 06:01

SENESTE TV