Langt om længe kan der tages første spadestik til kystbeskyttelse i Jyllinge.

Langt om længe kan der tages første spadestik til kystbeskyttelse i Jyllinge.

Nu tages der hul på Jyllinges kyst-projekt: Første spadestik om en måned

Fredag den 12. oktober begynder arbejdet med den længe ventede kystbeskyttels i Jyllinge Nordmark

Oversvømmelserne efter "Bodil" i december 2013 satte gang i fire kystbeskyttelsesprojekter i Roskilde Kommune.

To er afsluttet, og det tredje - og største - i Jyllinge Nordmark går i jorden den 12. oktober. Dermed nærmer al kystbeskyttelse i kommunen sig en afslutning, oplyser Roskilde Kommune i en pressemeddelse.

"Det har ikke bare været en kamp mod vejret men også mod indviklede love og komplicerede processer. Jeg vil gerne sige tak til alle de borgere, der både har vist stort sammenhold, når vandet steg, og som er gået ind i processen med digelag og meget andet med stort engagement"," siger borgmester Joy Mogensen og fortsætter:

"Der er gået godt fire et halv år fra det første borgermøde efter stormen Bodil, til projektet i Nordmarken går i jorden. Det har været svært at forstå for mange af de berørte borgere, at der skulle gå så lang tid. Og jeg forstår dem. Spørger man eksperter inden for kystbeskyttelse, vil de sige, at et projekt af denne størrelse normalt vil tage mindst den dobbelte tid at gennemføre. Nu skal vi helt i mål, så alle kan sove trygt," siger Joy Mogensen.

Byrådet har onsdag godkendt en opdateret VVM-redegørelse for Jyllinge projektet. I sidste måned bevilgede byrådet ekstra 7,8 mio. for at få den sidste kommunale del af udgifterne dækket.

Dige langs fjorden

Tilbage i 2014 afsatte politikerne 44,1 mio. kr. til bl.a. at hjælpe borgerne med deres betaling af projekterne.

Byrådet i Roskilde Kommune besluttede meget tidligt, at det ville betale 50% af de berørte borgers udgifter til kystsikring, mens andre kommuner har valgt fx kun at bidrage med teknisk hjælp.

Dette løfte om at ville bidrage med halvdelen - samtidig med, at projektet i Jyllinge Nordmark er blevet dyrere end ventet - har betydet, at der var behov for yderligere penge til kystsikringen.

Projektet betyder, at Jyllinge Nordmark får et dige langs fjorden, en sluse ved Værebro Å og et dige langs åen.

Publiceret 13 September 2018 14:03

SENESTE TV