Jan Hjorth

Jan Hjorth

Læserbrev: Egedal Kommune vedligeholder ikke godt nok

Af
Jan Hjorth

Hesselparken 8, Ganløse

3660 Stenløse

Noterer mig, at borgmester Karsten Søndergaard ikke mener, Ganløserne har fattet, hvilke problemer, der skal løses, og at Egedal Kommunes skoler har et vedligeholdelsesefterslæb. Dette kan skyldes, at midler fra skolebygningsområdet er prioriteret til indsatser i andre områder.

Når en kommunal bygning ikke vedligeholdes skyldes det en politisk prioritering af midler. Når der er opstået et vedligeholdelsesmæssigt efterslæb, skyldes det væsentligt mere end eet års politisk prioritering af midler.

Når man politisk nedprioriterer vedligehold, er det nogenlunde lige så effektivt som at tisse i bukserne en vinterdag – den varmende glæde varer kun kort ved. I bygningssammenhæng inviterer man sig selv til udgifter af større omfang på et senere tidspunkt: bygninger forfalder nemlig, når de ikke vedligeholdes samtidig med, at de anvendes.

Man skal måske notere sig, at der oftere opstår denne type politisk nedprioritering i valgår, og der oftere skal samles op efter beslutningerne de første 2 år efter kommunalvalgene. Jeg har ikke svært ved at forestille mig, at der er en direkte årsagssammenhæng.

Jeg kunne foreslå en ganske simpel løsning; man fjerner offentlige bygninger fra kommunal drift, og lægger dem ud til privat løbende vedligehold. Det kræver, at man definerer standarder og har en (ganske lille) organisation til at følge op på dette (input fra de lokale ledelser vil være yderst værdifulde i denne proces), og så har man stabile driftsudgifter hen over alle budgetperioder – kommunalvalg eller ej. En privat operatør kan nemlig godt finde ud af, at det er billigere at vedligeholde løbende, end det er konstant at spare og så hovedrenovere for massive beløb.

Den samlede kommunale udgift kunne nemt være lavere samtidig med, at bygningsstandarden ville være mere tilfredsstillende uden yo-yo udsving forårsaget af politikernes prioriteringer lige før kommunalvalg.

Publiceret 21 September 2018 09:16

SENESTE TV