Arkivfoto.

Arkivfoto.

Retssag om udlignings-fejl: Egedal er ikke med

Det er ikke en kommunal opgave at anlægge sag mod regeringen, siger borgmester Karsten Søndergaard (V)

Af
Finn Due Larsen

Egedal Flere kommuner har nu planer om at føre retssag mod regeringen, for fejl i udlignings-systemet. Som omtalt i flere medier er 20 af landets kommuner - lig med hver femte - klar til at følge Hjørrings eksempel med et søgsmål.

Det er første gang, at en gruppe kommuner går rettens vej for at få rettet op på det, de kalder fejl i udligningssystemet. Men selv om Egedal er en af de kommuner, der er blevet ramt af fejl, vil kommunen ikke være at finde blandt sagsøgerne:

"Nej, vi er ikke med", siger borgmester Karsten Søndergaard (V).

"Det korte svar er, at jeg ikke mener det er en kommunal opgave at føre retssag mod regeringen – uanset hvem der sidder i regering."

Føler sig snydt

Baggrunden for sagen er, at kommunerne føler sig snydt for flere hundrede millioner kroner. Det skyldes ifølge kommunerne, at udligningssystemet ikke har taget højde for udlændinges uddannelsesniveau, oplyser Ritzau.

For eksempel har en veluddannet udlænding i Gentofte udløst samme tilskud som en ufaglært udlænding i Hjørring. Allerede i 2014 blev Økonomi- og Indenrigsministeriet gjort opmærksom på problemet. Men fejlen er først justeret med virkning fra 2019.

Regeringen besluttede tidligere på året at kompensere de kommuner, der mister penge i fremtiden, fordi systemet justeres. Men der er ikke udsigt til kompensation for de kommuner, der i årevis har fået for lidt. Det vil kommunerne bag søgsmålet nu gå rettens vej for at få.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emill Ammitzbøll-Bille (LA) har meddelt, at han vil arbejde for en kompensation på 1,4 milliarder kroner til 85 kommuner. Det er kompensation til kommuner, der som følge af en ændret regnemetode omkring ældre og handicappede står til at miste penge i udligningen. Men det ændrer ikke på noget for Arne Boelt:

"De to sager har ikke noget med hinanden at gøre, og jeg anser det ikke for at være et plaster på såret", siger han.

Socialdemokratiet har tidligere foreslået en kompensation til Egedal på 11 millioner kroner.

Publiceret 05 October 2018 10:08

SENESTE TV