"Min stemme er ikke nødvendig for at budgettet bliver vedtaget", sagde Niels Lindhardt Johansen (Kons.). Arkivfoto.

Konservative splittet om budgettet: Lindhardt stemte imod

Også Ulrik John Nielsen (V) overraskede ved andenbehandlingen, med et indlæg om at han stemte for, da han ellers forudså at blive smidt ud af partiet

Af
Finn Due Larsen

Egedal Der var overraskende meldinger fra byrådsmedlemmer fra både Konservative og Venstre, da byrådet onsdag aften andenbehandlede budgettet til endelig vedtagelse.

Mest overraskende var det uden tvivl, at Niels Lindhardt Johansen (Kons.) erklærede, at han ville stemme imod budgettet. Dermed blev Jens Skov (SF) alligevel ikke den eneste, der stemte imod.

"Min stemme er ikke nødvendig for at budgettet bliver vedtaget", sagde Niels Lindhardt Johansen, og han fortsatte:

"Min stemme er derimod nødvendig for at gøre opmærksom på, at åbenhed om medindflydelse er flyttet langt væk. Min stemme er vigtig for at vi igen får sat kultur på dagsordenen. Min stemme er vigtig for at få en rigtig og konstruktiv debat på skoleområdet. Min stemme er vigtig for at Egedal bliver ved med at tænke grønt og bæredygtigt."

Herefter konkluderede han, at han ville stemme imod, og splittelsen i partiets byrådsgruppe var åbenlys. For tidligere på aftenen havde Charlotte Haagendrup rundet sit indlæg af med, at "med disse ord anbefaler Det Konservative Folkeparti, at det foreliggende forslag til budget for 2019 vedtages."

Niels Lindhardt Johansen opremsede flere begrundelser for sit nej, herunder beslutningen om at flytte fritidsklubben i hans hjemby Ganløse til den lokale skole.

"Har ikke sovet en hel uge"

Det optog også en anden Ganløse-borger, Ulrik John Nielsen (V), der slog fast i sit indlæg, at han "ikke har sovet en hel uge", og at han har det svært med at stemme for budgettet:

"Men jeg er med i et stort parti, hvor reglen er, at hvis man stemmer imod budgettet, så bliver man smidt ud. Så jeg vil hellere stemme for og stadig have indflydelse på tingene, end at sidde ved mit eget bord. Jeg er ikke en "landsbytosse" eller en "sognerådspolitiker", jeg er først og fremmest Ganløse-borger, Det er den by jeg brænder for, jeg brænder også for hele Egedal, men det er i Ganløse jeg er valgt", sagde han.

Investeringsplan

Meldingerne fra de to politikere kom under et to timer langt møde, der som ventet endte med en vedtagelse af budgettet med meget stort flertal. Et budget, der som tidligere omtalt blandt andet indeholder nedlæggelser af skoleafdelinger i Smørum og Ølstykke og flytning af en fritidsklub i Ganløse i 2020.

Men også en investeringsplan på 1,160 millarder kroner over de næste 10 år, nye plejeboliger og boliger til unge med autisme.

Desr blev bordet rundt i partiernes indlæg brugt ord som "dystert", "alvorligt", "ansvarligt", "hårde prioriteringer" og "besparelser".

Borgmester Karsten Søndergaard (V) fremhævede den 10-årige investeringsplan som en nyskabelse og roste de øvrige partier for at vise ansvarlighed.

Ib Sørensen (Soc.) slog fast, at hans parti ikke går ind for lukkedage, som der er lagt op til i påskedagene i SFO'erne, og at han også er ked af besparelserne på dagplejen. Men begge dele håber han kan rettes op senere, når økonomien er til det.

Rikke Mortensen (Rad.) håbede, at et kig ind i fremtiden ville vise en ny Lærkeskolen og to moderne skoler med spændende læringsmiljøer i Smørum og Ølstykke.

Charlotte Haagendrup (Kons.) kaldte budgettet for "en barsk omgang"; men slog fast, at man som politiker også må kunne tage upopulære beslutninger.

Peter Hemmingsen (DF) var glad for den 10-årige investeringsplan, mens Bendt Tranekiær (LA) slog fast, budgettet "igen er på kanten af det acceptable".

Jens Skov (SF) fremlagde sine egne ændringsforslag til budgettet. Der blev runddelt skemaer med opgørelser over indtægter og udgifter, og han gentog partiets ønske om at grundskylden blev hævet med 6,02 promille.

Tilhørerpladserne var helt fyldt til byrådsmødet, så interessen var tydeligvis stor.

Publiceret 11 October 2018 06:00

SENESTE TV