Hampelandskolen i Ølstykke er sammen med Toftehøjskolen truet af lukning. Arkivfoto

Hampelandskolen i Ølstykke er sammen med Toftehøjskolen truet af lukning. Arkivfoto

Stilhed før stormen i distrikt Ølstykke og Smørum: Lukningstruede skoler holder vejret

Lærere, forældre og elever må vente et par uger med at finde ud af, hvad der kommer til at ske med deres skole

Af
Kenneth Tanzer

Onsdag 31. oktober.

En historisk skæbnedag for fremtidens skoleområde i Egedal Kommune.

Det er nemlig dagen, hvor byrådet sætter sig sammen for at udpege de to skoler, der efter planen skal lukke i distrikterne Ølstykke og Smørum.

Som Lokalavisen Egedal kunne fortælle i sidste uge, så omfatter den nye budgetaftale en beslutning om at lukke to indskolings-afdelinger, så distrikterne Ølstykke og Smørum fremover vil råde over to skoleafdelinger i stedet for tre.

Lukningerne forberedes ved i første omgang at samle indskolingen fra pågældende afdeling på de øvrige afdelinger i distriktet - en samling, der allerede skal se dagens lys fra skoleåret 2019/20.

Men hvilke skoler står foran en lukning? I skolerapporten fra konsulentfirmaet Brøndum & Fliess bliver der i Smørum peget på Søagerskolen, mens der i Ølstykke ligger forslag om lukninger af enten Toftehøjskolen eller Hampelandskolen.

"Det er endnu ikke besluttet. Beslutningen skal først træffes i Skoleudvalget, inden den dagen efter bliver fremlagt for byrådet, men arbejdet og processen går i gang nu," siger Egedal-borgmester Karsten Søndergaard (V).

Han vil endnu ikke tale om enkelte skoler, men han vil gerne sætte ord på, hvorfor Distrikt Ølstykke og Smørum står for skud.

Stenløse er ikke fredet

"Det er de to distrikter, hvor vi har den korteste afstand mellem skolerne. Netop afstanden er et vigtigt element, når vi skal træffe sådan en beslutning, og så er det heller ingen hemmelighed, at vi har slidte skoler i både Ølstykke og Smørum," siger Karsten Søndergaard.

"Hvorfor er skolerne i Distrikt Stenløse fredet i denne sammenhæng?"

"Det er de heller ikke. Der kan godt komme til at ske noget i Stenløse. Det kan jeg ikke afvise, men distriktet er ikke med i den første prioritering."

"Kan man forestille sig, at I lukker de to skoler, der enkeltvis har det største vedligeholdelsesefterslæb?"

"Ja, det kan man godt forestille sig. Vedligeholdelsesefterslæbet spiller i hvert fald en rolle, når vi skal kigge på en skolelukning, men der er flere ting - blandt andet beliggenheden og fremtidige trafikforhold."

Karsten Søndergaard kan godt forstå, at ventetetiden skaber en vis usikkerhed blandt lærere, forældre og elever, men han mener ikke, at kommunen kan rykke hurtigere.

"Fra budgettet er vedtaget til vi sætter navne på skolerne er der gået over tre uger. Det synes jeg ikke er lang tid, men jeg kan sagtens sætte mig ind i, at alle ønsker en afklaring. Når det er sagt, så har jeg også mødt forældre, som er glade for det her. De håber, at deres børn kommer over på en skole, som udvides med nye moderne læringsrammer," siger borgmesteren.

Mens politikerne trækker i arbejdstøjet for at udpege to skoler, så holder man vejret på matriklerne i Ølstykke og Smørum.

Usikkerhed og følelser

"Skolelukninger er forbundet med masser af følelser, og lige nu er der rigtigt meget usikkerhed, mange spørgsmål og meget få svar. Nu gælder det om at få politisk klarhed i forhold til hvilke afdelinger, der skal lukkes, så vi kan komme igang med de konkrete planer og få svar på de mange spørgsmål," siger Ane Plouman Hag, formand for skolebestyrelsen i Distrikt Smørum.

Hun mener dog ikke, at ventetiden til den 31. oktober er rimelig.

"Jeg forstår ikke, hvorfor politikerne mener, at vi skal vente helt til den 31. oktober med at få en afklaring. Jeg forstår ikke, at de ikke bare har meldt ud, så der var mere klarhed fra start," siger Ane Plouman Hag.

I Ølstykke ønsker distriktsskoleleder Peter Brixen ikke at gisne om, hvor pilen peger hen, når skolelukningen skal findes.

"Jeg vil hellere vente med at komme med konklusioner til vi kender udfaldet af beslutningen. Først på det tidspunkt kender vi fremtiden for vores distrikt. Når der ligger en afgørelse, så kan vi arbejde med processer og drøfte den fremtidige retning, men ikke før," siger Peter Brixen.

Publiceret 16 October 2018 05:55

SENESTE TV