Til næste år skal Egedal Gymnasium & HF spare 5,8 mio. kr som følge af regeringens omprioriteringsbidrag. Arkivfoto

Til næste år skal Egedal Gymnasium & HF spare 5,8 mio. kr som følge af regeringens omprioriteringsbidrag. Arkivfoto

Nye tal fra undervisningsministeriet: Egedal Gymnasium & HF skal spare flere millioner kroner

Alene de næste to år bliver Egedal Gymnasium & HF ramt af besparelser på hele 13 millioner kroner

Af
Kenneth Tanzer

Som Lokalavisen Egedal kunne beskrive i september, så ser regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag ud til at ramme Egedal Gymnasium & HF særdeles hårdt.

Men nu viser nye tal fra Undervisningsministeriet, hvor store besparelser den lokale uddannelsesinstitution rent faktisk kan stå over for.

Til næste år skal Egedal Gymnasium & HF spare 5,8 mio. kr., og i 2020 stiger besparelsen til 7,1 mio. kr. Den helt skarpe sparekniv rammer dog i 2021, hvor Egedal skal af med intet mindre end 8,5 mio. kr.

Læg dertil, at gymnasiet hvert år siden 2016 har sparet to procent i regeringens omprioriteringsbidrag, så ender den samlede besparelse på cirka 30,3 mio. kroner.

"Det er under al kritik, at regeringen sparer så hårdt på alle landets uddannelser. Skolerne har sparet i tre år, og der er udsigt til også at skulle spare de næste fire år," siger Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Som bosat i Egedal Kommune og i øvrigt tidligere elev på Egedal Gymnasium & HF, så kan hun ikke lade være med at udtrykke sin ærgrelse på vegne af netop Egedal.

"Det er jo voldsomt, når Egedal samlet set kan ende med en besparelse på i alt 30,3 mio. kr. Hvordan skal et lokalt og velfungerende gymnasium finde så penge mange år efter år uden at blive ramt på kerneopgaven, nemlig undervisningen," Mie Dalskov Pihl, der er bekymret for landets uddannelsesinstitutioner.

Kvaliteten er i fare

"Når vores regering fra 2016 til nu 2022 vælger at spare så massivt på uddannelse, så ender vi med at ramme og forringe kvaliteten og dermed med også elevernes faglighed. Jeg hører, at besparelserne de første par år gik ud over sociale arrangementer eller en gæstefest, men nu er det alvorligt og rammer blandt andet lektiehjælp og feedback på opgaver. Det kan ikke være rigtigt," siger Mie Dalskov Pihl til Lokalavisen Egedal.

På Egedal Gymnasium & HF vil rektor Henrik Madsen ikke kommentere på de enkelte tal fra Undervisningsministeriet, men han erkender, at den samlede besparelse i 2022 er voldsom.

"Jeg har ikke en chance for at sige, om det tal (30,3 mio. kr., red) er rigtigt eller forkert, men det endelige beløb er skræmmende og uoverskueligt at tænke på. Én ting er dog sikkert. Når vi kommer frem til 2022, så når vi et meget højt beløb, som er rigeligt til at være bekymret," siger Henrik Madsen, der bekræfter Mie Dalskov Pihls påstand om, hvor besparelserne rammer.

"Jo større besparelsen er - jo mere kommer vores kvalitet i fare, og det er blevet alvorligt. Selvom vi naturligvis bliver ved med at drive skole, så har vi nået et leje, hvor det gør ondt. Vi bliver nødt til at spare på driften, hvilket er undervisningsmidler som eksempelvis bøger, men det er også lærernes forberedelsestid," siger Henrik Madsen.

Publiceret 06 November 2018 05:57

SENESTE TV