Er beslutningen om ikke at investere i olie, kul og gas noget

Er beslutningen om ikke at investere i olie, kul og gas noget "varm luft"? Meningerne er delte blandt politikerne.

V, K, LA og DF i mindretal: Egedal skal sige nej til olie, kul og gas

Løsgængeren Ulrik John Nielsen sikrede overraskende flertal for radikalt forslag

Af
Finn Due Larsen

Egedal Fra nu af skal Egedal Kommune ikke længere investere i olie, kul og gas.

Det ligger fast, efter et forslag fra Det Radikale Venstre onsdag aften blev vedtaget på byrådsmødet.

Beslutningen kom i hus med et overraskende flertal på 11-10. Socialdemokratiet og SF støttede det radikale forslag, og da løsgængeren Ulrik John Nielsen, der fornylig har forladt Venstre, også stemte for, var beslutningen hjemme.

Mere uddybende betyder beslutningen, at kommunens kapital-forvaltere "skal undlade at investere i værdipapirer tilknyttet fossile brændsler", som det var formuleret i det forslag, som Rikke Mortensen (Rad.) fremlagde.

"Vi er et grønt parti, som ønsker at Egedal går foran i klimakampen. Vi kan ikke blive ved med at diskutere om vi har en klima-udfordring eller ej. Vi har hver især et ansvar, ud fra devisen ”alle bække små”. Det andler ikke om fanatisme, men realisme, og om at have det lange blik på", sagde hun blandt andet.

"Varm luft"

Fra flere sider lød der kritik af det radikale forslag. Heriblandt Ib Sørensen:(Soc.), selv om han endte mend at stemme for, sammen med den øvrige gruppe:

”Det her bliver et "varm luft"-forslag. Fordi det med fossile brændsler alligevel løber ud for os. Så kan vi vælge ikke at investere i det mere. Vi stemmer ja, men opfordrer til at man tager det mere seriøst og alvorligt, når vi taler plan- og agenda-strategier."

Ole B. Hovøre (V) kaldte det radikale forslag for "ren symbolpolitik".

"Betyder det her, at vi ikke må investere i nogle som helst firmaer? Hvad med en madproducent af økologiske fødevarer – for de leverer mad til olieboreplatforme? Sådan kan man jo blive ved."

Begrebet "varm luft" blev også lanceret af Peter Hemmingsen (DF), mens Jens Skov (SF) mente, at "der er noget vi kan arbejde videre med".

Niels Lindhardt (Kons.) erklærede sig "grøn", men ville alligevel stemme imod:

" Det jeg savner her, er ikke hvad vi siger nej til. Uanset hvad vi gør, ændrer det ikke meget. Lad os få en god diskussion om hvad vi kan gøre. Hvor kan vi sætte et mål op om at være CO2-fri?"

Anne-Mie Højsted Johansen (Soc.) var glad for, at Egedal nu endelig "kan tage debatten om klimaet":

"Vi gør mange ting allerede. Med offentlig trafik, Stenløse Syd og 2020-krav til bygningsmateriale, og meget andet. Men vi skal snakke meget mere om hvad vi gør for klimaet."

Bettina Zarp (DF) foreslog, at man kunne lægge offentligt ud hvad politikerne gør.

"Tager man fly eller bil, eller hvordan?"

Bo Vesth (V) mente, at det radikale forslag lød som om, at Egedal Kommune intet gør:

"Intet kunne være mere forkert.", sagde han og nævnte blandt andet at gadebelysning er ændret til LED-belysning, Smørum Kraftvarme har fået et solcelleanlæg sat op, og meget andet.

Ny grøn alliance?

Men trods de knubbede ord blev forslaget altså vedtaget - og med et nyt, alternativt politisk flertal.

"Det glæder mig rigtigt meget, at Egedal nu har sat klimaet øverst på dagsorden, og at det ser ud til, at vi har fået en ny, grøn alliance i byrådet", sagde Rikke Mortensen (Rad.) efter byrådsmødet.

Den udlægning er Anne-Mie Højsted Johansen (Soc.) dog ikke enig i:

"Vi har hele tiden haft en dagsorden om klimaet. Vi har en masse tiltag i gang, men vi har måske bare ikke sat ord på at det er det vi gør."

Publiceret 29 November 2018 08:00

SENESTE TV