Nye plejeboliger i Egedal er igen til debat.

Nye plejeboliger i Egedal er igen til debat.

Læserbrev: Nye plejeboliger

Af
Flemming Ignjatovic

Alzheimerforeningen i Egedal

Det var med stor glæde, at vi i Alzheimerforeningen i Egedal modtog en indbydelse til at deltage i et inspirationsforum for et kommende demensplejecenter.

Vi tog det som et fint initiativ fra byrådet side om at kvalificere debatten, bl.a. om hvorvidt demensplejehjem skal bygges i ét eller flere plan.

Vi havde imidlertid ikke forventet, at man allerede samme dag tog beslutning om, at plejehjemmene skulle bygges i campusområdet, hvorom der står, at bebyggelsesstrukturen er tæt og byggeriet varierer fra minimum 2 etager til maksimum 6 etager.

Vi havde, måske naivt, forventet, at der inden en beslutning ville komme en dialog med de berørte borgere og ikke mindst Seniorrådet, om højden på et nyt plejehjemsbyggeri. For hvad nytte skulle et inspirationsmøde gøre, hvis man ikke netop lod sig inspirere af, hvad der blev oplyst på mødet.

Da vi på et nyligt afholdt borgermøde iagttog, at flere af politikerne nikkede ja til ældre medborgeres ønske om, at nye ældreboliger blev bygges i ét plan, er det vel rimeligt, at man tager samme hensyn til nogle af de svageste ældre borgeres fremtidige hjem. Men ønsket om demensplejehjem i ét plan blev tilbagevist med, at beboerne jo kunne få en elevator!

Derfor var det interessant at seniorkonsulent Lone Sigbrandt fra Statens Byggeforskningsinstitut i sit foredrag på inspirationsmødet bl.a. oplyste, at netop demente ikke er i stand til at bruge en elevator, hvilket jo må betyde, at der skal sættes ekstra personaleressourcer af, til at følge beboerne op og ned, når de måtte ønske at komme ud i det fri, i stedet for at bygge ved jorden, hvor de selv kan gå udenfor, når de har behov. I øvrigt kan demente få angstanfald ved benyttelse af elevatorer, også i selskab med andre!

Nu kan jeg have taget fejl om den beslutning der blev taget på Social- og Sundhedsudvalgets møde den 27/11. Måske er det ikke en endelig beslutning og måske vil politikerne senere træffe en anden beslutning, der lever op til ønsket om at blive en demensvenlig kommune?

Og det skulle glæde mig meget, hvis man inddrager demente og pårørende i den videre planlægning af plejehjemsbyggeriet.

Publiceret 14 December 2018 07:09

SENESTE TV