Gerda Madsen har i 45 år undervist i sundhed og motion. At den 82-årige jyllingebo har efterlevet sine egne råd, er der ingen tvivl om. Foto: Jesper Berg

Gerda Madsen har i 45 år undervist i sundhed og motion. At den 82-årige jyllingebo har efterlevet sine egne råd, er der ingen tvivl om. Foto: Jesper Berg

Et liv i bevægelse - nu i bogform

Gerda Madsens liv har været fyldt af bevægelse på flere måder. Det har hun nu skrevet en bog om

Af
Jesper Berg

jyllinge Et utal af borgere i flere generationer i det vestlige Nordsjælland er bekendt med Gerda Madsen fra Sportsvej. Enten som en engageret borger med interesse for eksempelvis fælles vandreture, sejlads og aktivering af plejehjemsbeboere eller som afspændingspædagog samt stifter og leder af aftenskolen APA, Afspændingspædagogisk Aftenskole.

Alt det og meget mere har Gerda Madsen nu skrevet om i en bog, 'Et Liv i Bevægelse'.

Erindringsbog

"Jeg skrev i 2017 en bog om min opvækst på en gård i Østjylland. Bogen var primært tiltænkt min familie, men bagefter blev jeg opfordret til at skrive mere og med fokus på mine oplevelser i mit voksne liv," fortæller Gerda Madsen fra sofaen i huset på Sportsvej, som siden 1974 har været hendes og familiens hjem. Og dermed omdrejningspunkt for en karriere, som har bragt hende vidt omkring.

"Samtidig med at vi flyttede ind her, blev jeg færdig med min uddannelse for afspændingspædagog på Frederiksberg, og allerede da var jeg så heldig at få tilbudt lidt undervisningstimer på en aftenskole i Ølstykke og samtidig at overtage undervisning i fødselsforberedelse også i Ølstykke på privat basis," husker Gerda Madsen, som fik sit eksamensbevis på sin 38 års-fødselsdag.

Hurtigt en fod indenfor

Der var på det tidspunkt en spirende interesse for undervisning i bevægelse og fødselsforberedelse, men på mange aftenskoler var det slet ikke på programmet endnu. Derfor blev Gerda Madsen i løbet af sommeren 1974 kontaktet af en lang række aftenskoler i for eksempel Slangerup, Jægerspris, Frederikssund, Ganløse, Ølstykke og selvfølgelig Jyllinge for at opfordre hende til at etablere hold i bevægelse og afspænding.

"Jeg blev hurtigt klar over, at jeg havde fordel af at bo i god afstand til København, hvor en stor del af de færdiguddannede afspændingspædagoger boede. I vores område var der ikke en på hvert gadehjørne, så jeg fik hurtigt en fod indenfor," konstaterer hun, som i 1988 stiftede sin egen aftenskole, APA, med to afdelinger, i Gundsø og Ølstykke kommuner.

APA har i tidens løb ud over bevægelse, afspænding og fødselsforberedelse desuden beskæftiget sig med stavgang samt dans.

Vadefuglene

"Jeg har siden 2006 ikke været leder af APA, men jeg underviser stadig. Også ved APA's sommerhøjskoleuger, der siden 2002 har været fuldt besatte, og finder sted på Gulddysse Kulturgård og Græstedgård i Ølstykke altså for 16. år i træk," siger den 82-årige 'pensionist', som to gange om ugen deltager i ture med gågruppen 'Vadefuglene' og er frivillig på plejehjemmet Kastanjehaven i Jyllinge.

Gerda Madsen begyndte i 1936 sit liv, som efter at begynde på en gård 15 kilometer fra Silkeborg, bragte indehaveren over København, Husum, Ballerup og Tangbjerg til Jyllinge som postmedarbejder, hjemmegående, dagplejemor og afspændingspædagog.

I sandhed Et Liv i Bevægelse.

Publiceret 29 January 2019 12:06

SENESTE TV