Unge fra 10. klassecentret har fod på det med yogaen. Privatfoto.

Unge fra 10. klassecentret har fod på det med yogaen. Privatfoto.

Skal vi have dansk, matematik, fysik i næste time - eller yoga?

Mange børn og unge føler sig stressede. Forsøg med yoga for eleverne i skoletiden har givet 10. klassecenter blod på tanden

Af
Finn Due Larsen

Egedal "Åhhh, det er sidst på skoledagen. Jeg er træt og uoplagt, skal vi ikke snart hjem?"

Mange børn og unge - og deres lærere og forældre - kender vist alt for godt billedet. Af trætte, unge hoveder. Flere mener det er et stigende samfundsproblem - i hvert fald viser statistikkerne, at flere og flere børn og unge føler sig stressede.

Måske er løsningen at lægge et nyt fag ind i skoletiden, der sætter fokus på yoga. Det er i hvert fald hvad Egedal 10. klassecenter i Jørlunde har forsøgt sig med, og erfaringerne har været gode.

"Mindfulness har virket godt på holdet, da meditationen har været godt for dem, da skoledagene kan være lange og kravene til det faglige høje", siger Jesper Klarskov, der er lærer på Speakup holdet på Egedal 10 klasse center.

Her har man forsøgvis i en periode haft besøg af et hold fra Mindful Yoga, der også har et hold under Ung Egedal.

"Eleverne kan få fred til at samle tankerne og få fokus på sig selv. Det er ikke dårligt i en travl verden", siger Jesper Klarskov.

Forsøget har givet ham og skolen blod på tanden:

"Vi kunne meget godt tænke os, at Mindfull Yoga til næste år får et permanent hold hos os, eventuelt til et rent pigehold."

Giver mindre fokus

Det forløb de unge har været igennem, har været i form af en række såkaldt karmayoga-timer. Det fortæller Trine Withagen og Nina Østergaard Riisager fra Mindfull Yoga, som har haft 20 elever i gang med fokus på åndedræt, smidighed, balance og styrke.

"Vi har underholdt med sjove lege og læst selvreflekterende historier op for dem. Hver yoga time er startet med en kort meditation for at skabe indre ro og nærvær med sin krop."

Et stresset nervesystem betyder mindre fokus og koncentration, forklarer Nina og Trine:

"Vi lærer bedst når vores nervesystem er i balance, og det er nemmere at være nysgerrig overfor nye ting og læring. Det skaber mere ro og arbejdsglæde i klasserne for både elever og lærere."

"Rart med afspænding"

Spørger man de unge selv, lyder nogle af kommentarerne:

“Rart med afspænding til at slutte af med”.

“Rart at kunne slappe af. Det kan godt være svært om aftenen når man skal sove.”

“Kan godt lide at styrke kroppen og lave strækøvelser.”

Som nævnt er skolen interesseret i et fast samarbejde. Den er Trine Withagen og Nina Østergaard Riisager med på:

"Vi har holdt møde med lederen på 10. klasse centeret, og håber at kunne tilbyde mindfulness og yoga som et fast tilbud næste skoleår", siger de.

Publiceret 12 February 2019 05:00