Mia Hansen er én af de borgere med psykiske udfordringer, der gennem projektet Sunde KRAM er kommet tilbage på rette spor. Foto: Christina Jensen.

Mia Hansen er én af de borgere med psykiske udfordringer, der gennem projektet Sunde KRAM er kommet tilbage på rette spor. Foto: Christina Jensen.

Egedal stryger til tops hos sundhedsstyrelsen: Har borgere med et godt mentalt helbred

Kommunen ligger på en landsdækkende 4. plads, når det kommer til andel af borgere med godt mentalt helbred

Egedal Kommune har ofte fået på puklen, når en landsdækkende undersøgelse har placeret kommunen i den nederste og knap så attraktive halvdel.

Men nu er der noget at glæde sig over i Egedal. På Sundhedsstyrelsens liste over kommunernes procentvise andel af borgere med dårligt mentalt helbred placeres Egedal nemlig som den 4. bedste kommune med 10 procent - førstepladsen har en andel på 9,2 procent borgere.

"Det er dejligt, at vi har det godt her i Egedal. Men jeg synes dog stadig, at det, at hver tiende har dårligt mentalt helbred, er for mange. Når det er sagt, så kan jeg se flere årsager til, at vi her i kommunen har flere med et godt mentalt helbred. En af dem er at vores borgere, også socioøkonomisk, har det godt. Men vi er også gode til at passe på hinanden," fortæller Egedal-borgmester Karsten Søndergaard i en pressemeddelelse.

"Vores mange foreninger gør en kæmpe forskel mod ensomhed ved at bringe mennesker sammen i fællesskaber. Jeg er imponeret over et initiativ som "Ældre i bevægelse" i Smørum, der startede som et lille initiativ med én gymnastikdag om ugen og i dag tilbyder alt fra fiskeklub til linedance til mange ældre borgere. Jeg ser mange gode netværk i kommunen, hvor borgere er sammen og det fællesskab er jo grobunden for, at kunne holde øje med hvordan mennesker har det og kunne hjælpe hinanden," lyder det fra borgmesteren.

I kommunen gøres der også en aktiv indsats for at bedre sundheden for dem, der har psykiske og/eller sociale udfordringer.

Skal kunne hjælpe

"Hvis man er syg i sjælen, så kommer kroppen i anden række. Det er klart at vi som kommune også skal kunne hjælpe dem, der har psykiske udfordringer. Det giver generelt god mening at forebygge, også for de mennesker, der falder udenfor vores almindelige tilbud. Det er da også en del af vores strategi for udsatte borgere og et af fokuspunkterne i sundhedspolitikken," siger Vicky Holst Rasmussen, der er formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Sygdom og fysiske problemer og mental sundhed påvirker gensidigt hinanden. Borgere med psykiske- og/eller sociale udfordringer optræder desværre oftere i statistikkerne over livsstilssygdomme end deres øvrige medborgere.

Egedal Kommune har fået puljemidler fra Sundhedsstyrelsen og har hermed oprettet en række alternative sundhedstilbud, under fællesnævneren Sunde KRAM. 50 borgere har indtil nu været en del af projektet Sunde KRAM.

"Vi støtter psykisk udsatte borgere i at undgå at blive syge af deres livsstil. Selvom man er udfordret psykisk har man stadig lyst til at være sundere, men for disse borgere kan dét at komme ud af døren, være den første barriere de møder. Derfor har vi mulighed for at komme hjem til dem, der ikke har mulighed for at komme til os," fortæller Marianne Groth-Christensen, fysioterapeut Sunde Kram.

Mia Hansen, 29 år, er en af de borgere med psykiske udfordringer, der er med i Sunde KRAM:

Hjælper på psyken

"Fysisk har jeg det bedre og det hjælper også på psyken. Før kunne jeg ikke gå op af tre trin, men nu har jeg tabt mig 10 kilo, siger Mia Hansen, der også har fået støtte af projektets diætist, Cathrine Ilsøe, til at spise sundere.

"Jeg kommer til træning to dage om ugen. For Marianne forventer jo, at jeg kommer. Det er med til at give min hverdag rytme og struktur for ellers laver jeg ikke noget. Jeg får mere ud af mit liv nu, for jeg har kræfter til at være aktiv," fortæller Mia Hansen, der har været med i Sunde KRAM i 3 måneder.

Publiceret 13 February 2019 06:05

SENESTE TV