"For mig har styrkløft været en vej ud af problemerne. Sporten gør mig tilfreds, og den hjælper mig til at bearbejde følelser, så jeg får gode dage i stedet for det modsatte," siger Sebine Nielsen, der her ses under en træning i Jyllinge.

Sebine overvandt anoreksi-helvede: "Jeg kunne have været død, men i dag er jeg stærkere end nogensinde"

19-årige Sebine Nielsen fra Jyllinge taler ud om sin hårde rejse fra fortabt anoreksi-offer til fortjent Danmarksmester i styrkeløft

Af
Kenneth Tanzer

"Jeg er ikke perfekt, men jeg har aldrig været mere glad end i øjeblikket."

19-årige Sebine Cramer Møller Nielsen stråler om kap med forårssolen, da Lokalavisen Egedal møder hende i GVK's lokaler i Jyllingehallen.

En sindstilstand, som for mange er en selvfølge, der kommer som det mest naturlige i verden, men ikke for Sebine Nielsen. Hun har nemlig taget den lange, hårde og ikke mindst farlige omvej i jagten på lykke og glæde.

Tilbage i 14 års-alderen løb hun ind i en personlig krise, der senere udviklede sig til et alvorligt anoreksi-forløb med alt fra opkast og indlæggelse til hårtab og dystre tanker.

Sebine Nielsen under sin indlæggelse for anoreksi. På det tidspunkt var hun nede og veje cirka 35 kilo. I dag vejer hun 57 kilo. Privatfoto

Sebine Nielsen under sin indlæggelse for anoreksi. På det tidspunkt var hun nede og veje cirka 35 kilo. I dag vejer hun 57 kilo. Privatfoto

"Jeg kunne have været død i dag. Det er de barske realiteter," indleder Sebine Nielsen.

Årene forinden var hun ellers en succesfuld svømmer i A6-samarbejdet, hvor hun blandt andet kom i top-10 i Norden. Med andre ord, så var alt i skønneste orden.

"Jeg havde en hverdag med masser af struktur. Den stod på træning, lektier og venner. Tingene blev klaret for mig, men da jeg indså, at jeg ikke ville nå toppen i svømning, og da jeg også brækkede halebenet, så valgte jeg at stoppe," siger Sebine Nielsen.

Manglede selvindsigt

Og så var det, at nedturen meldte sin ankomst hos den unge Jyllinge-pige.

"Der skete mange ting i den periode. Det var som om, at jeg pludselig skulle til at tage hul på et nyt liv. Jeg fyldte min hverdag ud med fester, skole (gik på Jyllinge Skole, red) og helt normale ting som træning, men alligevel blev jeg ramt af et tomrum. Jeg havde heller ikke længere en struktur i mit liv. Jeg havde masser af selvtillid, men jeg havde ingen selvindsigt. Jeg kendte ikke mig selv, og jeg lod andre definere, hvem jeg var. Jeg fyldte bare min hverdag op med gøremål for at få det bedre, men jeg fik det faktisk værre," husker Sebine, der for første gang blev stillet til regnskab med sin vægt, da hun en dag var hos sundhedsplejersken.

"Sidste år blev jeg Danmarksmester i styrkeløft i vægtklassen "minus 57", og jeg skal snart til DM igen. Jeg er også på landsholdet i juniorklassen, så det er skønt," siger Sebine Nielsen.

"Jeg vejede 62 kilo, men jeg fik af vide, at jeg skulle tabe mig lidt for at få en normal BMI. Det gjorde jeg så, og kort efter var jeg nede på 58 kilo, men jeg fortsatte med at træne og bruge træningen som et holdepunkt i stedet for at snakke med nogen om mine problemer. Lidt senere begyndte jeg uden grund at kaste op, og der var også dage, hvor stemmer i mit hoved fortalte mig, at det var min egen skyld, at jeg havde det skidt. At jeg ikke var god nok. Min tilstand blev værre, og jeg turde ikke snakke med mine forældre om det. Min lærer på skolen var godt klar over det, og selvom han var en stor hjælp og havde mig under opsyn, så fortsatte jeg med at kaste op tre-fire gange om dagen i et halvt år. Jeg var uforstående overfor, hvorfor jeg reagerede på den måde. Jeg havde ellers et sundt og normalt forhold til mad, men jeg havde det bare så dårligt psykisk," siger Sebine.

Nede på 35 kilo

De hyppige nedture med daglige opkast endte også med en indlæggelse.

"Jeg fik af vide, at jeg var i væskemangel og manglede stort set alle vigtige vitaminer. Jeg vejede cirka 40 kilo, da jeg blev kørt hjem af min lærer. Kort efter blev jeg indlagt igen i fire dage, hvor der blev taget blodprøver og snakket om sondemad. Jeg var langt ude og havde en vægt på 35 kilo, da jeg så blev indlagt for anden gang. Denne gang var det en akutindlæggelse på psykiatrien for folk med spiseforstyrrelser. Jeg bed tænderne sammen og blev der i otte måneder og gennemførte hele forløbet," siger Sebine.

Hvordan husker du tilbage på de otte måneder?

"Jeg var ikke den eneste, som var indlagt med anoreksi. Vi var nogle stykker, og vi hjalp hinanden i at gøre de ting, som lægerne bad os om. Jeg kunne tude ved samtlige fem måltider om dagen. Jeg havde det elendigt, men vi pressede og hjalp hinanden til at spise. Kampen fortsatte, men det lysnede for mig. Det var en hård tid, men de otte måneder blev vendepunktet for mig. Jeg gennemførte det og kunne vende hjem og gøre 9. klasse færdig, inden jeg kom på Roskilde Gymnasium. Her var der stor forståelse for mit forløb, og det var også med til at få mig på rette spor. Langsomt blev jeg stærkere, jeg tog ansvar for min egen sundhed og velvære, og så begyndte jeg at lære mig selv bedre at kende. Det hele blev vendt i en positiv retning."

Sebine Nielsen fortsatte opturen og gav sig til at dyrke styrkeløft i Roskilde Atlet Klub. En beslutning, som hun er glad for i dag.

"For mig har styrkeløft været en vej ud af problemerne. Sporten gør mig glad, og den hjælper mig til at bearbejde følelser, så jeg får gode og positive dage i stedet for det modsatte. Sidste år blev jeg Danmarksmester i styrkeløft i vægtklassen "minus 57", og jeg skal snart til DM igen. Jeg er også på landsholdet i juniorklassen, så det er skønt. Styrkeløft er blevet en dedikation for mig, men på den positive måde, hvor jeg kan bruge det mentalt," siger Jyllinge-pigen, der også er blevet skolelærervikar på Margretheskolen i Gundsømagle og personlig træner/fitnessinstruktør i GVK i Jyllinge.

Tak til farfar

"Jeg vil jo rigtig gerne hjælpe andre, der har et specifikt behov eller ønske og uanset, hvad udfordringen eller ønsket må være.

Et træningsforløb kan give større selvindsigt og mental styrke, så selvom ens mål er vægttab, styrke eller noget tredje, er det i min hensigt at vise, at træning kan så meget mere. Det har jeg mærket på egen krop, så jeg nyder mit arbejde," siger Sebine Nielsen.

"Du har været igennem en rigtig hård tid. Hvad er den største årsag til, at du i dag står som en glad og rask pige?

"Vilje. Fra første dag tog jeg kampen op mod anoreksi, spiseforstyrrelser og indre dæmoner.

Viljen kan være svær at grave frem, når det ser sort ud, men den er gemt i os alle. Jeg har udviklet mig til at blive den bedste version af mig selv, fordi jeg turde tage et ansvar og turde have mål og drømme. Men jeg var ikke kommet så langt uden støtte fra familie, venner, kæreste, skole og behandlere. Det har betydet alt, og det har været med til at gøre mig stærkere end nogensinde før."

Og så kan hun ikke lade være med at sende en tak til sin nu afdøde farfar.

"Han sagde altid til mig "tænk bare på, hvor lykkelig du ville være, hvis du mistede alt, men fik det igen.” Det ordsprog må man sige passer. Det forstår jeg i dag," siger Sebine Nielsen.

Publiceret 12 March 2019 06:01

SENESTE TV