Bylauget kæmper videre imod planerne om en flytning af Ganløse Fritids- og Ungdomsklub fra Liselund-bygningen. Arkivfoto

Bylauget kæmper videre imod planerne om en flytning af Ganløse Fritids- og Ungdomsklub fra Liselund-bygningen. Arkivfoto

Kæmper imod flytning af spejdere og fritidsklub: Ganløse-borgere vil købe Liselund-bygningen

En støttegruppe under Ganløse Bylaug vil overtage Liselunds bygninger og etablere en selvejende institution, som kan drive fritidsklubben og spejdernes lokaler videre

Af
Kenneth Tanzer

Det skabte alt andet end glæde i Ganløse og omegn, da Egedal-byråd i forbindelse med vedtagelsen af "Budget 2019" besluttede at flytte spejderne samt Ganløse Fritids- og Ungdomsklub fra den nuværende Liselund-bygning og over på Ganløse Skole.

Men nu er en støttegruppe under Ganløse Bylaug klar med en plan, der skal få Egedal Kommune på andre tanker.

"Vi har udarbejdet en model, hvor vi Ganløse-borgere tænkes at købe og overtage Liselunds bygninger fra Egedal Kommune. Det skal være med henblik på at etablere en selvejende institution, som kan drive klubben og spejdernes aktiviteter videre. Planen er at stifte et anpartsselskab, hvor borgerne har mulighed for at købe en anpart i bygningen. Anpartsselskabet skal leje lokaler ud til den selvejende institution, hvis drift skal finansieres gennem forældrebetaling og kommunalt støtte," siger Niels Hedeager Madsen, formand for Ganløse Bylaug.

Liselund-bygningen i Ganløse er ejet af Egedal Kommune, men en gruppe borgere i Ganløse vil gerne købe og overtage den. Arkivfoto

Liselund-bygningen i Ganløse er ejet af Egedal Kommune, men en gruppe borgere i Ganløse vil gerne købe og overtage den. Arkivfoto

Støttegruppen har allerede præsenteret projektet for Egedal-borgmester Karsten Søndergaard, men det gik ikke som håbet.

"Det blev desværre klart afvist, og det er selvfølgelig skuffende, for vi har fremlagt et projekt, der kan spare kommunen for en masse penge i forbindelse med klub-flytningen over til Ganløse Skole. For at vi kan komme videre med vores planer, er det selvfølgeligt nødvendigt at Egedal Kommune er samarbejdsvillig. Vi skal have udarbejdet budgetter for både anpartsselskabet og den selvejende institution. Derudover skal vi have klarlagt, hvor stort beløb vi skal bruge her og nu. Herefter skal vi, måske ved et borgermøde, finde ud om der overhovedet kan skaffes det nødvendige beløb til gennemførelsen af vores plan," siger Niels Hedeager Madsen og fortsætter:

"Beløbet vi skal bruge her og nu er til akut vedligeholdelse og handelsprisen er som udgangspunkt det beløb, som vi skal skaffe til veje, men vi ved ikke, hvad kommunen forlanger. Vi har forsøgt at få indsigt i økonomien ved flytningen, men det har ikke været muligt. Vi tvivler dog på, om der overhovedet vil være en besparelse for kommunen ved at gennemføre denne flytning."

Han håber nu på en ny dialog med Egedal Kommune.

Stærkt imod flytning

"Vi er jo af den holdning, at vores projekt er interessant - også for Egedal Kommune, så forhåbentlig kan vi puste nyt liv i tankerne. Det ligger i hvert fald helt fast, at vi er stærkt imod flytningen af Ganløse Fritids- og Ungdomsklub. Det har vi været fra starten, for vi mister én af de tilbageværende fine og gamle bevaringsværdige bygninger i Ganløse," siger Niels Hedeager Madsen.

Egedal-borgmester Karsten Søndergaard bekræfter, at han har afvist Ganløse-planen, og det er der en særlig grund til.

"Jeg blev præsenteret for et projekt, hvor borgerne skulle købe Liselund for én krone, så de kunne overtage den og sætte den i stand, men vi må ikke forære en bygning væk på den måde. Den skal i udbud, så det ville ganske enkelt ikke være lovligt at gøre. Hvis borgerne vender tilbage med en anden løsningsmodel i forhold til en overtagelse, så kan vi fortsætte dialogen," siger Karsten Søndergaard.

Bekymret for Grønningen

I Ganløse frygter man, at et salg af Liselund til eksempelvis bolig-formål vil medføre en udstykning af Grønningen, der blandt andet bruges til cirkus og kræmmermarked, men Karsten Søndergaard maner til besindighed.

"Angående Liselund, så har vi endnu ikke besluttet noget, men det er en bygning, som vi skal kigge på, for den er i dårlig stand og koster ni mio. kr. i istandsættelse," siger Karsten Søndergaard.

Publiceret 12 April 2019 05:53

SENESTE TV