En ny Ring 5 fra Helsingør i nord til Køge i syd kan få stor betydning for Egedal Kommune. Byrådet er dog klar og tydelig i sin holdning. Modelfoto

En ny Ring 5 fra Helsingør i nord til Køge i syd kan få stor betydning for Egedal Kommune. Byrådet er dog klar og tydelig i sin holdning. Modelfoto

"Ring 5" kan sno sig igennem Egedal Kommune: Byrådet siger nej til den nordlige linjeføring

"Den vil ødelægge for meget," siger Egedal-borgmester Karsten Søndergaard om den nordlige linjeføring af Ring 5. Til gengæld er der opbakning til den sydlige linje

Af
Kenneth Tanzer

Det er ingen hemmelighed, at Regeringens og DF's infrastruktur-udspil rummer en etablering af den såkaldte "Ring 5", der efter planen skal løbe fra Køge til Helsingør.

Og selvom der endnu ikke foreligger en konkret linjeføring for hele strækningen, så vil Egedal Kommune i høj grad blive berørt.

Det mener politiker Trine Torp, MF og spidskandidat for SF i Nordsjælland.

"Ring 5 vil skære igennem Egedal Kommune og blandt andet gå igennem særlige landsbyer som Hove samt ligge sig tæt op af landsbyerne Knardrup og Smørumovre. Alle unikke byer, som vil blive mere eller mindre negativt påvirket af denne nye transportkorridor. Ring 5 er et udtryk for en fortsat prioritering af privatbilisme frem for kollektiv transport. Det ønsker vi ikke i SF. Med presserende udfordringer i form af klimaforandringer og en biodiversitet, der er i frit fald, mener vi ikke, at det er den vej, vi skal gå," lyder det fra Trine Torp.

I Egedal Kommune har byrådet dog afleveret et klart og tydeligt høringssvar i forbindelse med "Fingerplan 2019" og den mulige "Ring 5."

"Vi er imod den nordlige linjeføring af Ring 5. Den ligger hverken indenfor transportkorridoren eller følger den nye Tværvej mellem Frederikssundsvej og den nye Frederikssundsmotorvej. Det skaber både forvirring og bekymring. Efter min mening er den nordlige del fra Smørum til Helsingør overflødig, da vi har A6 som et alternativ. Derfor mener vi, at reservationen helt bør fjernes eller revideres, så den følger Tværvejen, som er etableret," siger Egedal-borgmester Karsten Søndergaard, der også har fokus på naturen.

Afhænger af ny motorvej

"Linjeføringen i nord vil ødelægge for meget og komme for tæt på eksempelvis Ganløse og Knardrup," siger han.

Til gengæld er der bred politisk Egedal-opbakning til den sydlige linje af Ring 5 fra Køge til Smørum.

"Den strækning giver gode perspektiver for de borgere, der kommer kørende fra nord. De vil kunne ramme Ring 5 før de rammer Ballerup. Vores støtte til en sydgående Ring 5 er dog under forudsætning af, at Frederikssundsmotorvejen forlænges og A6 udvides mod nord. Vi ønsker Frederikssundsmotorvejen videreført hurtigst muligt, ligesom A6/Rute A6 ønskes opgraderet til motortrafikvej," siger borgmesteren.

Publiceret 23 April 2019 06:02