Efter å-oversvømmelse:

Ufrivilligt og ulækkert “vandland” i baghaven

Dagplejebørnene må ikke lege i sandkassen og de hjemmedyrkede frugter og grøntsager er lige til at smide ud. Alligevel må Helle og Gert Larsens ikke gøre noget for at forhindre vandet fra Stenløse Å i endnu engang at oversvømme deres baghave

Af
Af Mette B. Sørensen

Regn, regn, regn - det var nok de færreste, der ikke ærgrede sig over det våde vejr i torsdags, men for Helle og Gert Larsen medførte de mange dråber fra himlen mere end bare almindelig ærgrelse over det fortabte sommervejr. Også frustration, afmagt og vrede var blandt følelserne, da de to Stenløse-borgere så deres baghave blive fuldstændigt oversvømmet, fordi Stenløse Å ikke kan rumme det ekstra vand fra oven.
"Hver gang, der kommer en byge med lidt større regnmængder end gennemsnittet, går åen over sine bredder flere steder i Stenløse by og oversvømmer de tilgrænsende haver. Det er kun to uger siden, det skete sidst," siger Gert Larsen og fortsætter:
"Hver gang åen oversvømmer vores have, stinker der af kloak i området. Om åvandet virkelig rummer kloakvand, ved vi ikke, men vi har ikke modet til at spise vores afgrøder, når de har været udsat for sådan en tur. Det er så ærgerligt at se jordbær-, ærte-, og squashplanter fuldkommen under mudret vand og så tænke, Nåh, det skulle altså heller ikke være i år, vi fik fremdyrket vores egne frugter og grøntsager."
Og det er ikke kun det hjemmedyrkede grønt, der drukner i åvandet. Også familiens sandkasse, som ellers fungerer som et evigt afsæt til leg og kreative udfoldelser for Helle Larsens dagplejebørn, bliver efter sådan en oversvømmelse reduceret til en kilde til frustration.
"Vandet gør, at børnene ikke må være i min sandkasse. De må ikke lege i sandet, børn putter jo alting i munden," siger Helle Larsen, som har fået at vide af sin arbejdsgiver - kommunen - at hun kan bruge sine "legetøjspenge" på at købe nyt, rent sand - i sin fritid.
Men Helle Larsen har ikke kørekort, så de små poder skal nok ikke sætte næsen op efter sjov i sandet i den nærmeste fremtid.
Se også tv-indslag: "Skybruddet ødelagde vores hus - igen"

Det næste bliver hækken

Men en ting er en ubrugeligt sandkassse og kasseret frugt og grønt, det næste familien frygter er, at åen ?æder? hækken.
"Byen er gennem de 16 år, vi har boet her, vokset stødt og roligt, men samtidig er der taget beslutninger omkring åens vedligeholdelse, der har betydet, at dens vandføringsevne er blevet ringere og ringere. En følgevirkning er, at åbrinkerne eroderer væk. I vores tilfælde betyder det, at vores hæk og den del af vores have, der grænser op mod åen, nu er i overhængende fare for at styrte ned i selve åen. Vandløbet har gnavet sig ind under bevoksningen på åbrinken, og der er al mulig grund til at tro, at den vil fortsætte med det fremover,"siger Gert Larsen og supleres af sin kone:
"Det jeg frygter mest er, at min hæk den ryger, for så må jeg ikke være ude i haven med mine børn. Så er der fare for, at de ryger i åen."

Gert og Helle Larsen foran det drivhus, som de havde håbet på at høste frugt og grønt fra. (Foto: JK)

Gert og Helle Larsen foran det drivhus, som de havde håbet på at høste frugt og grønt fra. (Foto: JK)

Taget som gidsler

Familien forstår ikke, at kommunen ikke skrider ind - for de må ikke selv gøre noget.
"Vi føler os taget som gidsler, da vi har spurgt kommunen, hvad vi kan gøre for at modvirke denne erosion. Svaret var, at vi ikke må gøre noget, da det er kommunen, der har vedligeholdelsespligten. Jamen, hvor bliver I af? Skal vi bare finde os i, at vores have bliver inddraget til at være vådområde uden, at vi har nogen som helst indsigelsesret? Det ligner nærmest en skjult ekspropriation, blot uden nogen som helst form for økonomisk konsekvens for kommunen," siger Gert Larsen, der frygter at oversvømmelserne kommer til at ramme folks huse og indbo, hvis åens evne til at føre regnvandet væk fra byen ikke snart forbedres.
"De politikere, der har besluttet, at Stenløse Å skal bruges til at bortskaffe regnvandet fra Stenløse by, må se at komme på banen og få taget nogle beslutninger, der sikrer, at åen kan klare de vandmængder, den bliver budt," siger han og fortsætter:
"Politikerne må stoppe med at betragte åen som et romantisk indslag i vores kære by, og i stedet betragte den som dét, den er nemlig et redskab til at få bortledt regnvandet fra de store områder i byen, der enten er asfalteret eller flisebelagt."
Se også tv-indslag: "Skybruddet ødelagde vores hus - igen"

Publiceret 26 July 2012 07:00

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV