Kommunen:

Vi kan ikke gøre noget ved å-oversvømmelser

Egedal Kommune kan ikke gøre noget ved oversvømmelserne fra Stenløse Å – men hvis der er risiko for, at jord falder i åen, kan de dog skride ind

Af
Jesper Kappel

Jesper Kappel

Stenløse Egedal Kommune står nærmest magtesløse overfor de oversvømmelser af Stenløse Å, som borgerne ved åen oplever, når der har været kraftige regnskyl. Den ene have efter den anden står under vand, fordi det ekstra vand ikke kan komme gennem åen.
"Lige i øjeblikket famler vi i blinde med, hvad vi skal gøre på grund af de strenge krav, der er i statens vandplan," fortæller miljøsagsbehandler i Egedal Kommune, Mads Ærtebjerg Nielsen.
Egedal Kommune er bundet af statens vandplaner, der udstikker retningslinjerne for, hvordan kommunen skal fremme den økologiske tilstand i for eksempel Stenløse Å. Det betyder, at kommunen bliver nødt til at oprense åen færre gange, end man gør nu, da det ifølge vandplanen vil fremme den økologiske tilstand i åen. Vandplanen ser kun på vandet i åen og ikke på de arealer eller husejere, der er lige ved siden af.

Staten bestemmer

"Det er staten, der betaler kommunerne for at udføre indsatserne i vandplanerne. Oprindeligt lå der et forslag om at restaurere Stenløse Å på udvalgte strækninger, men det blev taget ud af planen igen. Blandt andet derfor ser vi på andre løsningsmuligheder," siger Mads Ærtebjerg Nielsen.
"Vi har nogle ting på tegnebrættet i øjeblikket. Det kan være en regulering af Stenløse Å, hvor vi graver den dybere. Det kan også være, at vi lægger sten på bunden af åen, og på den måde forhindrer planterne i at vokse så meget," fortæller Mads Ærtebjerg Nielsen.

Ring til kommunen

Men fælles for disse tiltag er, at de skal godkendes af staten, inden Egedal Kommune kan gøre det, og det tager tid.
For beboerne ved Stenløse Å er der dog en mulighed for at undgå oversvømmelserne. I vandplanen står der nemlig, at der ikke må falde ting ned i de danske åer. Det vil sige, at hvis der er risiko for, at jord og hække falder ned i Stenløse Å, så skal det forhindres.
"Der må ikke falde noget ned i åen, der forhindrer gennemstrømningen af vand. Hvis det sker, skal det fjernes. Så hvis, der er folk, der mener, at der er en overhængende fare for at jord eller andet falder ned i åen ved næste oversvømmelse, så skal de ringe til kommunen og sige, at de vil have en person ud og se på situationen. Hvis Egedal Kommune vurderer, at der er en stor risiko, så kan vi give et påbud om, at beboeren skal sætte noget op som forhindrer jordskredet," fortæller Mads Ærtebjerg Nielsen.
Dermed vil der også være en stor chance for at antallet af oversvømmelser bliver mindre.

Publiceret 26 July 2012 06:30

Lokalavisen Egedal nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Egedal
SENESTE TV