Martin og Camilla fanget i bolig-mareridt i Stenløse:

Fra drømmehus til rottehus

Det nye hjem på Bauneholmvej skulle “bare” have renoveret stuen og køkkenet, men en større rotte-fangst fik familien med to små børn til at rive huset ned og i stedet bosætte sig i en campingvogn i haven

Af
Kenneth Tanzer

Kenneth Tanzer

“I Stenløse og omegn er vores hus vel kendt som rottehuset.”
30-årige Martin Ljungberg og 28-årige Camilla Nygaard har ikke mistet deres humor, selvom de er fanget i et sandt bolig-mareridt på Bauneholmvej 16 i Stenløse.
Et mareridt, der har budt på alt fra døde rotter og en total-nedrivning til en heftig kamp med Egedal Kommune.
“Det har da ikke været sjovt. For at sige det ligeud, så har det været hårdt og til tider meget frustrerende, men vi har hinanden og er sunde og raske, så det hele skal nok gå,” siger det unge par, da Lokalavisen Egedal lægger vejen forbi byggepladsen en onsdag eftermiddag.
Der var da heller ikke tegn på hverken frustration eller ærgrelse, da Martin og Camilla i oktober sidste år flyttede med børnene Valentin (fire år, red) og Emily (to år, red) fra Søborg til Bauneholmvej i Stenløse.
“Vi var så glade. Vi havde jo fundet vores drømmehus. Vi kiggede på det tre gange, og så slog vi til. Det var lige os, for det ligger tæt på vores forældre, tæt på naturen og med gode tilbud og pasningsmuligheder,” siger Camilla fra Smørum og Martin fra Hellerup.
Men glæden varede kort, for allerede under den planlagte køkken-renovering stødte familien på en underlig lugt.
“Der lugtede ikke rart, da vi først fik revet køkkenet og loftpladerne ned, og på Emilys værelse så vi et rottehul på størrelse med en golfbold. Derfor besluttede vi at få en rottefænger ud. Han konstaterede, at hullet var dødt, og at der ingen rotter var i huset. Vi fandt dog flere rottehuller i gangen og køkkenet, så vi fik ham ud igen, og denne gang spredte han røg i vores kloaksystem. Det viste sig at være kollapset, hvilket havde fremkaldt rotterne. Han satte fælder op og fangede både levende og døde rotter,” siger Martin og Camilla.

Børnene kastede op

Rottefangsten betød, at familien ikke så nogen anden udvej end at gennemføre en total-nedrivning af huset og bygge forfra på grunden.
“Det var voldsomt, og vi var ikke i tvivl om at rive huset ned og flytte væk, selvom vi egentlig lige var flyttet ind. Børnene kastede op og reagerede på det, så det var med at komme væk,” siger Martin, inden Camilla tager ordet.
“Vi fik få timer til at pakke, inden skadesdyrsbekæmpelsen gik i gang med nedrivningen. Vi flyttede ud til Martins bedsteforældre, men kun for en kort periode. Allerede i november flyttede vi tilbage på grunden i en hus-pavillon, som var dækket af forsikringen. Her boede vi i fire måneder frem til marts 2017, hvor forsikringen udløb,” fortæller Camilla.

Camilla og Martin i selskab med børnene Valentin og Emily. I baggrunden ses familiens hjem - en beskeden campingvogn og et telt.

Camilla og Martin i selskab med børnene Valentin og Emily. I baggrunden ses familiens hjem - en beskeden campingvogn og et telt.

Penge på et nyt hus

Familien ville gerne have forlænget opholdet i den opstillede pavillon, men pengene rakte ikke.
“Vi havde ikke 16.000 kr. om måneden til at bruge på pavillonen, når vi samtidig skulle bruge penge på at bygge et nyt hus. Det var en klar prioritering,” siger Martin og Camilla, der i stedet investerede i en 15 kvadratmeter stor campingvogn med et tilhørende telt.
“Det placerede vi så i haven med direkte udsigt til hus-byggeriet,” siger de med et smil.
Hvorfor endte I med den løsning?
“Der var flere grunde. For det første ville vi gerne bo tæt på arbejde og børnenes institutioner. For det andet ville vi ikke rykke rundt igen med børnene, og så ville vi gerne være tæt på byggeriet.”
Mens familien rykkede ind i campingvognen og haveteltet, så startede en sej bygge-kamp med Egedal Kommune.
“Vi skulle bruge en tilladelse til vores byggeri - blandt andet til taget, tilbygningen og en højere rejsning. Den tilladelse søgte vi om i december 2016, men der skulle gå 17 uger og to afvisninger undervejs, før vi fik grønt lys af kommunen,” siger Martin, der husker “slåskampen” med kommunen som yderst krævende.
“Én ting var at opdage rotter i sit nye hus, men noget andet var at vente så længe på en tilladelse. Vi kunne jo ikke komme i gang med byggeriet, for vi vidste ikke om vi blot skulle renovere eller bygge nyt. Den uvished i en hårdt presset hverdag kunne vi godt have været forude,” siger han.
I dag har familien lagt rotter og kringlede kommunale tilladelser bag sig. I stedet vælger de at kigge fremad mod “drømmehuset Part 2.”
“Byggeriet er ikke færdigt til jul, så det holder vi hos mine forældre, men hvis alt går efter planen, så flytter vi ind til februar næste år. Det bliver en stor dag for os,” siger Camilla.
Inden da skal familien dog bruge yderligere et par måneder i de beskedne omgivelser i campingvognen.
“Her er en sofa, et fjernsyn, et køkken, et toilet og to senge til os og børnene. Bade-forhold har vi fået lavet i haven,” siger Martin, der ikke lægger skjul på, at den nuværende bolig-situation har sine udfordringer.

Trods et hårdt 2017 med indflytning, udflytning, nedrivning og en midlertidig tilværelse i en campingvogn, så holder familien humøret højt på adressen i Stenløse.

Trods et hårdt 2017 med indflytning, udflytning, nedrivning og en midlertidig tilværelse i en campingvogn, så holder familien humøret højt på adressen i Stenløse.

Sanmenhold i camperen

“Det er selvfølgelig ikke optimalt med to små børn, men det er jo ikke for evigt. Vi forsøger at få det bedste ud af det og tage én dag af gangen, men der har da været perioder, hvor vi har været presset. Det kan ikke undgås, men vi er gode til at se positivt på tingene og få dagligdagen til at hænge sammen. Børnene tager det også rigtig godt, og de bruger meget tid i det legehus, som jeg har bygget i haven ud af materialer fra nedrivningen,” siger Martin, som bliver bakket op af Camilla.
“Det har da været noget af en prøvelse, men når man holder sammen og kæmper sammen, så er man nået langt,” siger Camilla, som ser frem til at sige farvel til rottehuset og goddag til drømmehuset.
“Det bliver fantastisk. Når vi først er flyttet ind, så flytter vi aldrig herfra,” siger hun.

Først blev huset på Bauneholmvej revet ned, da man fandt levende og døde rotter, men nu er det nye byggeri i fuld gang, og hvis alt går efter planen, så kan familien flytte ind i drømmehuset til februar.

Først blev huset på Bauneholmvej revet ned, da man fandt levende og døde rotter, men nu er det nye byggeri i fuld gang, og hvis alt går efter planen, så kan familien flytte ind i drømmehuset til februar.

Campingvognen og teltet i haven har en sofa, et fjernsyn, et køkken, et toilet og to senge til forældrene og børnene.

Campingvognen og teltet i haven har en sofa, et fjernsyn, et køkken, et toilet og to senge til forældrene og børnene.

Publiceret 20 November 2017 06:00

SENESTE TV